Zöldségkrémleves sült gombával

Krémlevest gyakorlatilag csak hétköznapokon tudok főzni, akkor is kizárólag azokon a napokon, amikor Kiscincin nincs itthon. Valószínűleg a különféle pürék, amiket a kezdetekben főztem neki és imádott, és tömött magába, egyszerre csak túl sok lett neki. Mintha elvágták volna, egyik nap még megette, onnantól kezdve pedig csak a darabos étel jöhetett szóba, mert ő már nagy. És ez azóta is így van. Pedig ezt a műfajt is imádom, főleg azért, mert amellett, hogy csupa zöldség, gyorsan, egyszerűen és végeláthatatlan verzióban el lehet készíteni. Ez a mai is egy finomra sikeredett változat lett.



3-4 személyre
1 jó nagy krumpli
1 kis zeller fele
1 közepes sárgarépa
1 közepes vöröshagyma
3 ek olívaolaj
1 tk szárított majoranna (ha van friss, az jobb)
fél dl rizstej
szerecsendió
5 gomba
1 kis zöld chili
2 fokhagyma
petrezselyemzöld
bors
2 szelet kenyér

A vöröshagymát 2 dkg vajon és 2 ek olívaolajon megdinsztelem, majd a nagyobb darabokra vágott zellert, répát és krumplit hozzáadom és kb 5 percig pirítom (addig, amíg a krumpli kezd szépen leragadni az edény aljára). Ekkor felengedem vízzel, sózom, és majorannával fűszerezem. 20-25 perc alatt puhára főzöm.
Közben nagyon vékonyra felszeletelem a gombát és a maradék vaj-olaj keveréken el kezdem sütni. Hozzáadom a felszeletelt fokhagymákat és az apróra vágott zöld chilit. Sózom, és készre sütöm (kb 5 perc).
A kenyereket apró kockákra vágom és pár percre sütőbe, vagy grillbe teszem őket, amíg megpirulnak. Érdemes odafigyelni, mert rettentő könnyen el lehet őket füstölni (én 3-ból kétszer járok így).
A levest botmixerrel pürésítem. Rizstejet öntök hozzá, és ha esetleg még mindig túl sűrű lenne, akkor vízzel hígítom. Kóstolom, ha szükséges, sózom és egy lehelletnyi reszelt szerecsendiót adok hozzá. Ha fellforrt, már tálalhatom is. Tányérba szedem a levest, a tetejére halmozom a sült gombákat, friss petrezselyemmel és frissen őrölt borssal megszórom, és kis tálkában mellé helyezem a pirított kenyérkockákat. Jó étvágyat!

Megjegyzések

  1. Nagyon guszta!! Tényleg millió verziója van a krémleveseknek, finomabbnál finomabbakat lehet készíteni.

    VálaszTörlés
  2. Az ó adagjait ne turmixold le!
    A kép isteni ízekre utal! Gyönyörű! Éljenek a krémlevesek.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések