Édes falatkák
belőle, de ez a szombati egy nagyon kellemetlen ügynek a lezárása volt, így kb a hátam közepére kívántam az egészet. El is határoztam, hogy ezzel a részével nem foglalkozom, és egy szemet-szájat gyönyörködtető sütivel fogom feldobni az utunkat és magunkat. El is készítettem kora reggel, betettem párat egy kis dobozba, és csak arra vártam, hogy a legelső normálisabb kávézóban megállhassunk, és elfogyasszuk ezeket a kis finomságokat. És a dolog bevált, a kávé-süti után még a nap is kisütött, visszatért az életkedvünk és minden nagyon jól alakult! És akkor a recept:
kb 25 darabhoz
tészta
30 dkg teljes őrlésű búzaliszt (jó minőségű bio liszt)
10 dkg hideg vaj
7 dkg nádcukor
kb fél dl rizstej
+ 3 dkg nádcukor és fahéj a nyújtáshoz
töltelék
20 dkg mascarpone
1 dl sűrű joghurt
6 dkg nádcukor
1 bio citrom reszelt héja
25 db nagyszemű kékáfonya
Édes omlós tésztát készítek: a lisztet elmorzsolom a vajjal, hozzáadom a cukrot, majd annyi tejet adok hozzá, hogy lágy, de még nyújtható tésztát kapjak. Összegyúrom, majd 15 percre hűtőbe teszem.
Addig elkészítem a krémet, ami roppant egyszerű: összekeverem a mascarponét a joghurttal és a cukorral, belereszelem a citrom héját, elkeverem és hidegre teszem. Az áfonyát megmosom (ha fagyasztott, akkor meleg helyen kiengedem).
15 perc pihentetés után a tésztát lisztezett deszkán kinyújtom, minél vékonyabbra. Az utolsó nyújtás előtt a deszkára szórom a fahéjjal elkevert nádcukrot, és a tésztát jól belenyomva kinyújtom. Az a legjobb, ha sikerül 3mm-resre, márcsak azért is, hogy jó ropogós legyen a sütink. Ha ez megvan, megfordítom a tésztát, hogy a cukros fele legyen felül, majd virágformával kiszúrom, és tepsibe helyezem őket. 180 fokon kb 15 percig sütöm. Nagyon kell figyelni, mert könnyen odaég. Viszont ha nem sül meg rendesen, nem lesz ropogós. Ebből a mennyiségből 2 tepsinyi virágsütim lett, kb 50 darab. Krém nélkül is nagyon finom tea- vagy kávésüti.
De jól néz ki!!! :-)
VálaszTörlésNagyon jól néz ki ez a sütike. Vittem a receptet. Tuti sikere lesz a hétvégén.:)
VálaszTörlésA sütik nagyon mutatósak, a fotó pedig klassz!!
VálaszTörlésnekem eddig ez a kedvenc fotóm. olyan, mintha a parancsnokuknak tisztelegnének! :-)
VálaszTörlés