2010. február 2., kedd

Lekváros linzer

Ez egy igazán gyors és egyszerű süti. Ideális, ha ráébredünk arra, hogy az imádott kávénkhoz, teánkhoz nincs otthon semmi fogunkra való, boltba meg amúgy sem akarunk rohangálni. Mindössze 45 perc kell hozzá, és a friss, omlós meleg süti máris az asztalunkon lehet!

Kb 20 darabhoz
20 dkg teljes őrlésű liszt
8 dkg vaj
8 dkg lágy sötétbarna nádcukor
1 tk sütőpor
pici rizstej
jó sűrű meggylekvár (vagy bármilyen más)

A lisztet a vajjal szépen elmorzsolgatjuk, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, majd a rizstejjel összefogjuk a tésztát. 1 perc alatt összegyúrjuk, majd egy 4-5 cm-es hengert gyúrunk belőle. Óvatosan 1 cm-es szeleteket vágunk belőle. A karikákat kiigazítjuk, mert a szeletelés során kissé deformálódnak. Közepükbe az ujjunkkal mélyedést nyomunk, majd ebbe helyezünk egy púpozott kávéskanálnyi sűrű lekvárt. Itt a hangsúly a sűrűn van, mert sütésnél a lágy lekvár kifolyik, ami (de csakis) esztétikailag tönkre teszi a sütinket. Nyáron sikerült egy olyan kemény, kissé karamellizált meggylekvárt főznöm, amit alig tudok kanállal kiszedni az üvegből, szóval ez pont ideális ehhez a sütihez. 180 fokon 20-25 percig sütöm. Ha kész, pár percet várok, és már lehet is fogyasztani. Ahogy Kiscincin mondaná: nyámi!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése