Lencseleves tésztával

A mai menüvel megint visszatértem a télhez: laktató, forró, melengető, ugyanakkor mégis kíméletes leves készült. Különlegességét az aszalt paradicsom és a zöld füszerek használata adja. Nem igényel sok időt: kb 50 perc alatt elkészíthetjük.


3-4 személyre 
10 dkg aprószemű barna lencse
olívaolaj
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 közepes sárgarépa apróra vágva
1 kis gyökér apróra vágva
5 db aszalt paradicsom
bazsalikom
majoranna
kakukkfű
1 csomó zellerzöld
petrezselyemzöld
1 marék tészta

A lencsét 2 gerezd fokhagymával 20 percig főzöm. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítom a többi fokhagymával, hozzáadom a sárgarépát és a gyökeret, és még 5-6 percig együtt pirítom. Közben az aszalt paradicsomot apróra darabolom, majd egy mély tálkában 1,5 dl forró vizzel leforrázom. Kézi mixerrel pürésítem. Ezt a pirított zöldségekre öntöm, jól elkeverem, majd felöntöm vízzel. Beleteszem a bazsalikomot, a kakukkfüvet és a majorannát. Legjobb persze a friss fűszer, ez most nekem nem volt, szárítottal készítettem. Arányaiban a majoranna volt a domináns, abból kétszer annyit tettem bele mint a másik kettőből. Felforralom, majd a lencsét is hozzáaadom és 15 percig együtt főzöm. Sózom, ha szükséges (a szárított paradicsom elég sós, óvatosan ízesítsük). A tésztát is beleteszem, majd 5 perccel a befejezés előtt mehet bele a zellerzöld és a petrezselyemzöl. Ha a elfövi a levét, pótolom, és utánízesítem. Forrón tálalom.

Megjegyzések

  1. Ez is mennyire gyönyörű! Ma én is lencselevest főztem, bár egészen másfélét. Holnap megírom.

    VálaszTörlés
  2. Szia, írnál nekem egy e-mail címet az uvegmadar kukac gmail pont comra? Küldenék neked levelet, de a blogban nem találtam elérhetőséget. Köszönöm! Fakanál

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések