2009. október 18., vasárnap

Káposztaleves babbal, házi savanyú káposztalével


Ez a leves nagy valószínűséggel savanyú káposztából is megfőzhető, de a friss káposzta így elkészítve enyhén ropogós marad, és a savanyú íz is diszkréten van jelen a levesben. A házi savanyú káposztalé nagy kedvencem, és tudom, hogy nem lehet hozzájutni egész évben és bárhol, ezért ha az nincs,  citromlével is savanyíthatjuk a levest.



2 személyre

1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj
1 közepes krumpli
10 dkg nagyszemű fehér bab
negyed fej fehér káposzta
borsikafű
kakukkfű
2 babérlevél

1 dl savanyú káposztalé (biopiacon házi is kapható)

A beáztatott babot a babérlevéllel felteszem kis lábasban főni.
Közben az olajon pirítom a finomra vágott hagymákat, majd 2 perc után beleteszem a felkockázott  krumplit. 7-8 percig együtt pirítom, majd a vékony csíkokra darabolt káposztát, a borsikafüvet és a kakukkfüvet is hozzáadom. Együtt pirítom még 5 percig, sózom, majd felengedem vízzel. Beleteszem a majdnem puhára főzött babot. Még 10 percig együtt rotyogtatom. Tűzről levéve hozzáöntöm a házi savanyú káposztalevet. Forrón tálalom. Mennyei!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése