Rozsos zsemle

Zsemlét vagy kenyeret sütni nem olyan megeröltető és bonyolult munka, inkább csak kivárni nehéz.  Az a fontos, hogy elkezdjük időben, és amíg kel a tészta, addig csinálhatunk bármit. Ha vannak olyan esték (főleg télen), amikor itthon vagyunk, és a munka is megengedi, akkor gyakran készül nálunk házi kenyérféleség, márcsak azért is mert Kiscincin nagy kedvence. Nemcsak enni szereti, hanem a formázásból, kenegetésből is kiveszi a részét.
Eredetileg búzaliszttel készült volna, de valahogyan összekevertem a liszteket, és végül csak rozslisztet tettem bele, igaz két gyártótól. Féltem, hogy túl tömény lesz, de nem, ez is megkelt és nagyon finom lett.



12 darabhoz
50 dkg teljes őrlésű rozsliszt
fél cs. szárított élesztő
1 tk méz
fél tk só
kb 3,5 dl langyos víz

A lisztet összekeverem az élesztővel és a sóval, a mézet pedig a vízzel, majd a liszthez öntöm. Összeállítom a tésztát, és 10 percig dagasztom. Elég ragacsos a tészta, ezért dagasztás közben folyamatosan lisztezem. Ha megvan, egy cipót formázok, letakarom és mehet be 1 órára jó meleg helyre. Ez alatt az idő alatt szemmel láthatóan megkel (nem olyan látványosan mintha a búzalisztből készült volna, de önmagához képest igen). Ekkor megpüfölöm a tésztát, átgyúrom és 3 egyenlő részre osztom. Ezekből 4-4 golyót gyúrok, majd formázom, sütőpapírral bélelt tepsibe teszem és 20 percre mehet vissza a meleg helyre. Ezalatt a sütőt 200 fokra melegítem. A zsemléket megkenem vízzel, pici lisztet szórok rá, majd 20-25 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzések

  1. Jaj, de nagyon finom lehet! És a kép, tökéletes!:)

    VálaszTörlés
  2. amikor megtaláltam a receptedet, megcsináltam 30 rozsliszt, 10 tönköly és 10 finomliszt keverékéből.
    nem lett rossz, de nekem kicsit fűrészpor ízű lett.

    most csinálok egy újabb adagot, 30 tönköly, 10 rozs és 10 finomliszt keverékkel.
    már a tésztája is sokkal jobb állagú, úgyhogy nagyon remélem,az íze se lesz olyan, mint az előzőé :)
    (tudom, ízlések és pofonok)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Zsuzsa, nem tudom milyen liszteket használsz, de tudom javasolni a bio liszteket. Nekem azok sohasem voltak fűrészpor ízűek...

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések