Szedres-krémes omlós
Ezt a sütit is könnyen és gyorsan (kb 50 perc alatt) el lehet készíteni. Rendkívül mutatós és persze finom is. Alapja egy GoodFoodos recept volt, amit aztán megint egy kissé átalakítottam. A legtöbb sütit megpróbálom teljes őrlésű lisztekkel készíteni, ehhez persze szükség van nagyon jó minőségű lisztekre, amiket általában a biopiacon szerzek be. Ugyanakkor ide csak azokat a sütiket teszem föl, amik esetében a teljes őrlésű liszt nem megy a finomság rovására. Persze, a fehér liszt is finom, nem arról van szó, hogy nem lenne jó, de azt próbálom kiiktatni az étrendünkből, legalább az itthoni étkezések esetében. A legtöbb
sütimnél a vendégek észre sem veszik, hogy
teljes őrlésű liszttel készültek, nagyon jóízűen szokták elfogyasztani. És akkor a recept:
sütimnél a vendégek észre sem veszik, hogy
teljes őrlésű liszttel készültek, nagyon jóízűen szokták elfogyasztani. És akkor a recept:
tészta
15 dkg teljes őrlésű búzaliszt
10 dkg durumliszt
2 tk sütőpor
10 dkg vaj
6 dkg nádcukor
fél dl rizstej
töltelék
12,5 dkg mascarpone
1,5 dl sűrű (házi) tejföl
8 dkg nádcukor
kb 25-30 dkg szeder (most fagyasztott)
porcukor
A liszteket és a sütőport összekeverem, hozzáaadom a vajat, amit kisebb darabokra török, és az omlós tésztáknál szokásos módon a liszttel szétmorzsolgatom. Ha ez megvan, belekeverem a nádcukrot és a rizstejet. A tésztát összegyúrom. Nem túl lágy tésztát kapok. Egy 18 cm-es torta formába nyomom a tésztát, elsimítgatom. Ha ez megvan, a tortaformát leveszem, és a tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. 180 fokos légkeveréses sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Hagyom hűlni. Ha kihűlt, óvatosan kettévágom. Vigyázni kell, mert könnyen törik a tészta.
A mascarponét, a tejfölt és a nádcukrot összekeverem, majd megkenem a kettévágott tészta alapját. Sűrűn ráhelyezem a szedreket, ráteszem a tészta tetejét, majd porcukorral meghintem.
Nem folyik ki nagyon a töltelék mikor szeleteled?
VálaszTörlésOlyan szép a képen, legszívesebben beleharapnék, mint egy szendvicsbe! :)
Nem, habár elég óvatosan, vékony késsel célszerű vágni, mert a tészta is omlik. Ezért is fontos a jó sűrű tejföl. Meg persze a szedret is lecsöpögtetve teszem rá.
VálaszTörlésA Te mai búcsúsütid is megkísértett, nagyon guszta. Hamarosan arra is sort kerítek! :))