Kelbimbós stir fry

Gondolom, a stir fry kifejezés mindenkinek, aki az ázsiai konyhát egy icipicit is kedveli, ismerősen cseng. (Ez persze angol szó, kínaiul a chao és a bao sütési módot foglalja magában, amit itt remekül leírnak). Nagy lángon, wokban percek alatt elkészíthető ételekről van szó. 1000 féle variációja létezik, kellő gyakorlat után mi magunk is párosíthatunk zöldségeket. A lényeg, hogy minden roppanós, ízletes és szép legyen a végén. Az ázsiaiak nagy figyelmet szentelnek a zöldségek színeinek, ez is legalább olyan fontos szempont mint az íz a hozzávalók összeválogatásánál.
Személy szerint imádom ezt a műfajt, mivel gyorsan és egyszerűen nagyon finom és mutatós zöldségételt kapok, ami mellesleg nem terheli meg a gyomrot, kíméli a vonalainkat és energiával tölt fel.



2 személyre
2 ek olaj
3 gerezd foki
1 cm-es friss gyömbér
15 dkg kelbimbó
4 db szárított shitake gomba
1 marék mungóbabcsíra
2 ek szójaszósz
2 ek Shaoxing kínai rizsbor
1 tk cukor

A szárított shitakét leforrázom,  20-25 percig ázni hagyom, majd felszeletelem. A fokhagymát és a gyömbért apróra vágom. A kelbimbót alaposan megmosom, majd félbe vágom. A mungóbabcsírát is leöblítem. A szójaszószt a borral és a cukorral kis tálkában elkeverem. A wokos ételeknél alap, hogy mindent előkészítünk és csak azután kezdődhet a sütés. A wokot felhevítem, olajat öntök bele, majd a fokhagymát és a gyömbért megpirítom. Beledobom a shitakét és a kelbimbót. Nagy lángon sütöm, kevergetem pár percig, majd hozzáadom a mungóbabcsírát. Átkeverem, a szósszal meglocsolom, és még 1-2 percig sütöm. Azonnal, forrón rizzsel tálalom.

Egyéb, a blogon található stir fry ételek:
Spenót shitake gombával
Japán sárgarépás tofucsíkok
Vietnámi paradicsomos tofukockák
Zöldséges sült rizs
Étvágygerjesztő zöldek

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések