2011. október 11., kedd

Spenót shitake gombával

Ez is az egyik gyors favoritom. Most, hogy spenótszezon van, minden héten elkészítem hetente többször is, egyelőre még nem untam meg. Ha szeretném az ízeket bonyolítani, akkor készítek egy másik mellékfogást is, pl.a sárgarépás tofucsíkokat. Mert ugyebár a kínai felfogás szerint a rizs a főétel, a többi csak mellékfogás.
Ez étel enyhén savanykás izű. 




2 személyre
2 nagy marék friss spenót
2 nagy friss shitake (kb 8-10 cm átmérőjűek)
4 gerezd foki
5 cm-es friss gyömbér
1,5 ek szójaszósz
1 ek rizsecet
1 tk nádcukor
3 ek repceolaj

A fokhagymát és a gyömbért apróra vágom. A spenótot és a shitakét alaposan megmosom, majd csíkokra vágom (a shitakét kb 3 mm-esre, a spenótot 1 cm-esre). A szójaszószt, a rizsecetet és nádcukrot egy kis tálkában összekeverem. Mindent előkészítettünk, innen kb 6 perc kell, amíg elkészül az étel. Az olajat serpenyőben felhevítem, beleteszem a fokhagymát és a gyömbért, 1 percig pirítom, majd hozzáadom gombát. 2-3 perc után a spenótot belekeverem. 1 pec után ráöntöm a szószt, elkeverem, majd a szószt ráöntöm, összeforgatom, a tüzet mérsékelem, és újabb 1 perc után már készen is van. Forrón rizzsel tálalom.

1 megjegyzés: