2010. június 13., vasárnap

Zöldséges sült rizs

Mindig vannak ételek, amik egyszercsak a kedvenceimmé válnak, és akkor heteken át szerepelnek az étlapomon. Most ez a sült rizs vált azzá, ráadásul ez egy olyan étel, amit a végtelenségig lehet variálni: van egy alap, amit aztán izlésünknek megfelelő zöldségekkel kombinálhatunk.  Arra figyeljünk, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak, és ne süssük túl őket.


2 személyre
15 dkg  rizs
2-3 ek olaj
2 gerezd fokhagyma apróra vágva
3 cm-es friss gyömbér apróra vágva
2 db szárított chili egészben
4 db shitake gomba
1 marék zöldborsó
1 kisebb sárgarépa
3-4 ek szójaszósz
1 ek shaoxing rizsbor (elhagyható)
2 szál újhagyma
korianderzöld (ha van)

A rizst majdnem puhára főzöm. Fedővel letakarom, és pár percig pihentetem. Olajat melegítek egy serpenyőben és a chilit, a fokhagymát és a gyömbért nagy lángon megpirítom. Ha ez megvan, rádobom a felszeletelt gombát, a csíkokra vágott sárgarépát és a zöldborsót. Pár percig pirítom őket, szintén nagy lángon. Így érjük el, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak, és ne puhuljanak túl.  Hozzáöntöm a rizst, a szójaszószt és a rizsbort. Alaposan összekeverem, pár percig még sütöm, és megszórom a friss, karikákra vágott zöldhagymával. Ezzel már csak átforgatom és fél perc után leveszem a tűzröl. Korianderzölddel megszórom és azonnal tálalom. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése