Mentás zöldborsó-krémleves parmezán chipsszel

A kertészeti könyvek általában óva intik az embert attól, hogy a mentát "csak úgy" a földbe ültessük, a legjobb, ha cserépbe és a cserepet tesszük a földbe, mivel a menta olyan gyorsan terjed, és annyira erős lesz a gyökérzete, mint a gyomnak, és majd nem tudunk tőle megszabadulni.  Nos, tavaly elültettem már csakazértis egy tő mentát csak úgy, mert igazán azt szeretném, ha elburjánzana a kertnek ebben a részében. Mentából nincs olyan, hogy sok. Már az első meleg hatására kidugta a fejét, de nagyra még nem tudott nőni, mert állandóan leszedem: hol mentateának, hol salátába és most levesbe is.





2 személyre                       
3 ek olívaolaj
2 szál újhagyma a zöldjével
2 gerezd fokhagyma
1 kis sárgarépa
1 közepes burgonya
20 dkg zöldborsó
1 dl rizstej
1 marék friss menta
4 vékony szelet parmezán
pirított kenyérkocka

Az olívaolajon megpirítom a felszeletelt újhagymát és fokhagymát, hozzáadom a karikákra vágott sárgarépát, a burgonyadarabokat és 4-5 percig együtt párolom. Beleöntöm a borsót, elkeverem, majd felöntöm vízzel. Sózom, és 15 perc alatt készre főzöm. Rizstejet adok hozzá, megvárom, míg felforr, és leveszem a tűzről. A friss mentaleveleket beledobom, és botmixerrel pürésítem a levest. Forrón tálalom parmezánchipsszel és pirított kenyérkockával.
Parmezán chips:
A grillsütőt 250 fokra melegítem. A parmezánszeleteket alufóliára teszem, és 1-2 perc alatt megsütöm. Kicsit hagyom hűlni, és óvatosan lehúzom a fóliáról.


Megjegyzések

  1. Húú de gyönyörűűű! Elkanalazgatnék most egy tányérkával.

    VálaszTörlés
  2. Remélem így lesz, ahogy mondod! Mármint a menta terjedését! :) A barátnőmtől kaptam egy tőnyit, már használtam belőle, nem bánom, ha tele lesz vele a fűszeres ágyás. Sztem az ismerőseim örülnek majd, ha osztogatom nekik.
    A leves jól néz ki, a zborsó és menta együtt sztem nagyon finom.

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések