Akara


A fekete szemű babbal, azaz a black eyed pea-vel nem a gasztronómia kapcsán találkoztam először, hanem az ezen a néven futó kaliforniai zenekar révén. Annyi közük van ehhez az Ázsiában, Közel-keleten, Amerikában és Afrikában elterjedt hüvelyeshez, hogy Amerikában ezt a babfélét soul food-nak, azaz afro-amerikai ételnek tartják, a zenekar pedig a soul-ból eredezteti zenéjét.
Nos, ezzel az igencsak apró szemű babbal már többször összefutottam ilyen-olyan receptekben, de a kipróbálásra csak most került sor. Már régóta szemezek egy afrikai recepttel, az akarával, ami náluk lehet előétel, reggeli, köret, vagy szendvics alkotórésze, sőt gyorsételként utcai árusok is árulják, pedig egyáltalán nem gyors az elkészítése. Igazi türelemjáték, de egy szép, nyugodt napon bevállalható.



2-3 személyre
20 dkg fekete szemű bab
1 közepes fej vöröshagyma
3 cm-es friss reszelt gyömbér
1 kk chili
1 kk cayenne bors
1 kk édes paprika
1 tojás
8 dkg kukorica liszt
1 tk sütőpor

kb 1 dl víz
olaj a sütéshez

A babot alaposan megmosom, beáztatom éjszakára. Ha ez megvan, akkor a babszemeket két ujjam közé fogva összenyomom és lehúzom a héját. Ezt minden egyes babszemnél megismételjük, szóval ez az a türelemjáték, amit a bevezetőben említettem. Amúgy gyönyörűen kiugranak a babszemek a héjukból, de a 20 dkg az már egy mennyiség.
Innentől kezdve a babpogácsa elkészítése gyerekjáték:  a vizet és a tojást a lehéjazott babhoz adom és kézi mixerrel pürésítem. Ezután az összes hozzávalót belekeverem, és jó ha pihentetem 1-2 órán át vagy akár egész éjszaka.
Kézzel hosszúkás alakúra formázom a babpürét és forró olajban kisütöm. Afrikai csípős szósszal és zöld salátával tálalom.


Afrikai csípős szósz (lightos verzió, de így is csíp rendesen)
1 nagy piros vagy zöld kaliforniai paprika
1 piros friss chili
1 közepes vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
10 dkg paradicsomsűrítmény
1 ek citromlé


A paprikákat feldarabolom és egy kis vízben felteszem főni. Pár perc után hozzáadom a paradicsomsűrítményt, a fokhagymát és az apróra vágott vöröshagyma felét. Sózom. 30 percig kis lángon, fedő alatt főzöm. Ha túlságosan besűrűsödik, vizet öntök hozzá. Ha kész, botmixerrel pürésítem, és citromlével ízesítem. Végül az aprított vöröshagyma másik felét is hozzákeverem. Hidegen is, melegen is tálalhatom.

És végül egy kis ízelítő a másik Black Eyed Peas-ből is. Zseniális!

Megjegyzések

  1. A Black Eyed Peas jó kis zene:), a babfasírtod se semmi! (de az a babhámozás, na majd ha több időm lesz egyszer:))

    VálaszTörlés
  2. Jó mindkét black eyed peas, majd keresek ennél egyszerűbb receptet is, mert nem kell minden esetben meghámozni! :)))

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések