2015. február 24., kedd

Házi oreo keksz (isteni és vegán)

Ennek a roppant divatos és népszerű sütinek a vegán verziójára  itt bukkantam. A csupa csoki tészta és a vaníliás töltelék Kiscincinnél és szuper válogatós barátnőjénél azonnal sikert aratott, szóval bekerül a "nagykönyvbe" mint arra érdemes recept. Nem a leggyorsabb sütemények közé tartozik, kb egy óra elkészíteni egy adagot.



tészta
10 dkg (teljes őrlésű) liszt
4 dkg kakaópor (natúr)
7 dkg nádcukor
1 tk szódabikarbóna
3 dkg kókuszvaj
fél rúd vanília vagy 1 cs vaníliás cukor
rizstej

töltelék
5 dkg kókuszvaj
3,5 dkg kukorica tejpor
3 dkg nádcukor (darálva, azaz porcukor)
fél rúd vanília vagy 1 cs vaníliás cukor

A tészta száraz hozzávalóit alaposan összekeverem. A kókuszvajat megolvasztom, a vanília magjait kikaparom és hozzáadom a lisztes keverékhez. Annyi rizstejet adok hozzá, hogy gyúrható, de kemény tésztát kapjak (kb fél dl). Hűtőbe helyezem a tésztát és legalább 30 percig ott hagyom.
Közben elkészítem a tölteléket: a kókuszvajat felolvasztom és az összes hozzávalót összekeverem. Szobahőmérsékleten tárolom felhasználásig.
A tézstát átgyúrom és vékonyra nyújtom. Megjegyzem, nem lesz egyszerű, mert a tészta egy kissé törhet, ilyenkor gyúrjunk még rajta, és aztán kezelhető lesz. Tetszőleges átmérőjű (3-5 cm) kerek formával kiszúrom a sütiket, és ezt addig ismétlem, amíg az összes tészta el nem fogy. Elég szűkösen fért bele ez a mennyiség 1 nagy tepsibe. Előmelegített sütőben 10-12 percig sütöm 190 fokon, majd a papíron hagyom kihűlni. Fontos, hogy teljes kihűlésig egyenes felszínen pihenjen a süti, különben eldeformálódik. A krémmel megtöltöm (ha túl szilárdult a krémünk, egy kissé olvasszuk meg), és az a legjobb, ha megvárjuk, hogy a töltelék  is megszilárduljon a kész sütiben. Utána fogyaszthatjuk. Jó étvágyat!



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése