Káposztás cvekedli

Természetesen a nagy ázsiai konyha rajongásomon túl gyakran készítek hagyományos ételeket, főleg azért is, mert Kiscincin nagyobb rajongója ezeknek. Gyerekkoromban, ha a nagyszülőkre voltunk bízva, gyakran volt részünk házi tésztában. Ez a káposztás tészta is régi kedvenc, és tényleg nem nagy wasziszdasz, ha mi készítjük frissen a tésztát is, ami kb 15 perc pluszt jelent.




2-3 személy

15 dkg káposzta
1 nagy ek nádcukor
2 ek olaj
só (bors) ízlés szerint
porcukor a szóráshoz

tésztához
18 dkg liszt (fele teljes őrlésű és fele fehér)
víz, amennyit felvesz
pici só

A káposztát lereszelem és szűrőben alaposan átmosom, lecsepegtetem.
Az olajat serpenyőben felforrósítom, beleszórom a nádcukrot. Ha megolvad, beledobom a káposztát, jól elkevergetem, pár percig fedő nélkül párolom, majd fedő alatt kb 15 percig puhítom.
Közben elkészítem a tésztát. Kimérem a liszteket, és annyi vizet öntök hozzá, hogy kemény tésztát kapjak. Jól öszegyúrom (5 perc), majd vékonyra nyújtom. Kb 20 cm-es csíkokra vágom, belisztezem és egymás tetejére rakom őket. Kb 3 cm-es csíkokat vágok hosszában, majd keresztben is, és így kapom meg a kb 3x3 cm-es kockákat. Szétrázom őket, majd lobogó vízben pár perc alatt készre főzöm. Összekeverem az idő közben megpuhult káposztával, 1-2 percig még sütöm a serpenyőben, majd forrón tálalom. Porcukorral vagy sóval és borssal szórom meg, attól függően, hogy édesen vagy sósan szeretjük.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések