Rizskásák reggelire



Az az érzésem, hogy a reggeli ételeket egy kissé hanyagoltam a blogomban, pedig van jó néhány a repertoáromban, ami hosszú idő óta nemcsak az én, hanem családi kedvenc is (Kiscincin!!). Ilyen pl. ez a darált dióból és rizsből álló kása. A másik, a sötét, azaz a fekete szezámmagos verzió már csak az én favoritom, de nem kell tőle megijedni, finom, és rendkívül tápláló. Ha ráguglizunk a fekete szezámmag hatásaira, azonnal szeretnénk belőle enni egy jó nagy adaggal, annyi jó tulajdonsággal bír: gátolja az öregedést, nagyszerű ásványi anyag, B1 vitamin és rost forrás, vmint számtalan betegség megelőzésére alkalmas. Az ázsiak előszeretettel fogyasztják különféle ételekben. A kínai orvoslás szerint segíti a máj és a vesefunkciókat, és gyengeség esetén is ajánlják erősítőként.
Érdemes az őrleményt előzőleg elkészíteni, így reggel már csak adagolni és főzni kell. A főzési idő valamivel hosszabb mint pl. a zabpehelyé, de kb 10-14 perc alatt ez is elkészül.
Pár szót még a rizsről: inkább kerekebb rizst ajánlok az elkésítéséhez (szusi vagy rizotto vagy esetleg édes rizs), ami alkalmasabb pl. tejberizs főzésére is.




6-7 adag őrlemény

15 dkg rizs
7,5 dkg dió vagy fekete szezámmag

A rizst és a diót vagy fekete szezámmagot alaposan megmosom, és szétterítve hagyom megszáradni. Külön-külön ledarálom és elkészítem a keveréket vagy a dióval vagy a szezámmaggal. Üvegbe helyezem.

kása 1 személyre
2 púpozott ek. őrlemény
víz
méz, juharszirup stb

A tetszőleges keverékünket lábasba teszem, és annyi vizet öntök rá, ami bőven ellepi. Ha már melegszik a víz, időnként meg kell keverni, különben összeáll egy nagy tömbbé, csomós lesz, és dobhatjuk a kukába. Szóval, fontos a kevergetés. Ha nagyon besűrűsödne, öntsünk még vizet hozzá és a megfelelő állagúra (ami sűrű, pudingszerű) állítsuk be. Kb 10-14 perc a főzési idő, mivel a darált rizs nem porszerű, inkább búzadarára emlékeztet, viszont hosszabb idő alatt puhul meg. Ha kész van, és nem túl folyós illetve nem túl kemény, tálkába szedjük, és mézzel (juharsziruppal) meglocsoljuk. Melegen fogyasztjuk.








Megjegyzések

Népszerű bejegyzések