Gyömbéres sárgarépa-krémleves

Dr Chen, kínai orvos és gyógynövénykutató szerint a sárgarépának annyi a jótékony hatása, hogy a gyógynövények között kellene emlegetnünk. Ha ezt kombináljuk gyömbérrel és fokhagymával, garantáltan jót teszünk vele magunknak. Gyorsan és egyszerűen elkészíthető leves, ami, ha egy kis chili pehellyel megszórjuk, garantáltan átmelegíti a testet (és a lelket) ebben a zimankós időben.



2 személyre

1 kis fej vöröshagyma
1 g. fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér
1 ek kókuszvaj vagy egyéb olaj
20 dkg sárgarépa
1 kk curry
1 dl rizstej
fél-1 narancs leve
pár csepp lime (opcionális)
1 tk barna cukor

friss korianderzöld
chili pehely

Az apróra vágott hagymákat és a gyömbért aranysárgára pirítom az olajon, majd hozzáadom a kis kockákra vágott sárgarépát. 5-6 percig pirítom, majd felöntöm annyi vízzel, ami bőven ellepi. Fedő alatt kb 15 percig főzöm, sót és curryt adok hozzá. Botmixerrel pürésítem (szeretem egy kissé durvára hagyni, szóval ízlés szerint pürésítjük), és rizstejet öntök hozzá. Ha még így is túl sűrű lenne, vízzel vagy plusz rizstejjel hígíthatom. Belefacsarom kb 1 narancs levét, barna cukorral ízesítem és ha szeretjük, cseppenthetünk bele pár csepp lime-levet. Pár percig főzöm még. Ez az a pont, ahol az ízesítést, a só, a narancslé és a barna cukor arányát és mennyiségét beállítjuk többszöri kóstolással. Ha ezzel megvagyunk, és finomnak találjuk, kis tálkákba merjük a levesünket, friss korianderzölddel és - ha szeretjük - chili pehellyel megszórva tálaljuk. Jó étvágyat!







Megjegyzések

Népszerű bejegyzések