Muhammara

Muhammara, avagy sült paprikakrém a szíriai Aleppóból. Idén ez a kedvencem, ami így kora ősszel nagyon aktuális: friss dió, sült paprika és fűszerek. Több verziója is létezik, van, aki fokhagymával, hagymával készíti, vagy olyan erősen, hogy alig lehet megenni. Az enyém egy lightosabb verzió, amit fesztelenül fogyaszthatunk reggelire is, tudván, hogy nyugodtan szóba állhatunk ismerőseinkkel a nap folyamán. Az arányokon ki-ki kedve szerint változtathat, pl én minél többször készítem, mindig több és több diót rakok bele :).
Ha nagyon autentikusak akarunk lenni, akkor Aleppo paprikapelyhet használunk, ami Aleppo környékén termelt chilipaprikát jelent. Kétlem, hogy ezt be tudnánk szerezni, mivel a Szíriában 2 éve folyó harcok tönkre teszik a helyi termelést.



4 db nagyobb, "húsos" piros paprika (paradicsompaprika és kápia paprika vegyesen)
1 tk őrölt római kömény
3-4 ek dió
1 db chili kimagozva
1 tk citromlé

2 ek extraszűz olívaolaj + tálaláshoz
1 ek gránátalma szirup (nekem ez most nem volt)
friss mentalevél

A paprikát megmosom és egészben kb 200 fokos sütőben megsütöm. Félidőben megforgatom őket, h mindkét oldala puhára süljön illetve bebarnuljon. Ha kész, konyharuhával leterítem, hagyom hűlni, majd lehúzom a héjukat. A hozzávalókat a mentalevél kivételével egy mixelésre alkalmas edénybe helyezem, összeturmixolom. Tálalásnál dióval és mentával megszórom, olívaolajjal meglocsolom.
Nem csak kenyérre kenve fogyaszthatjuk, hanem zöldséglepények, saláták kiegészítőjeként is.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések