2014. szeptember 14., vasárnap

Édes élet olasz módra - Segítsüti


Most már szinte menetrendszerű, hogy augusztus közepén kapok egy üzenetet a Segítsüti aktuális szervezőjétől (idén és tavaly is Kandikó Évától, az "Ahogy eszik, úgy puffad" blog írójától), hogy készülődés!!, szeptemberben újra Segítsüti!! Ekkor kezdődik a nagy agyalás, hogy mit is süssek, ami finom, csábító, jól néz ki, és viszonylag könnyen szállítható is. Idén nem volt nehéz a választás, ugyanis nemrégiben, az addig Milánóban élő barátnőm hazaköltözött, sok olasz design és nem mellesleg szakácskönyvvel, folyóirattal együtt. Nem volt kérdés, hogy az 5. Segítsütimre olasz sütiket fogok készíteni, azok közül is a nagy kedvenceimet, az aprósütiket, édességeket.

És hogy mi is ez a Segítsüti? Egy 2009-ben indult civil kezdeményezés, ahol 30 gasztroblogger süteményei árverésen vesznek részt és a befolyt összeggel valamilyen gyermekeket támogató alapítványt segítünk. Az idei Segítsüti árverés bevétele a debreceni Leukémiás Gyermekekért Alapítványt támogatja, és szeptember 15-én, reggel 6-kor indul és szeptember 18-án, délután 4 órakor zárul. Természetesen a résztvevő sütiket minden blogger a licitnyertessel egyeztetve újra megsüti és frissen kerülnek átadásra. Az árverésen résztvevő sütikre itt licitálhatsz!

Az én süticsomagom az alábbiakat tartalmazza:

Cantucci, Baci di donna és Torrone



Cantucci, cantuccini vagy Biscotti?


Talán ezzel a toszkán sütivel már mindenki találkozott, hiszen nemcsak Olaszország régióiban, hanem Európában is széles körben kapható. Sokan biscotti néven ismerik, de valójában az olaszok minden aprósütit, kekszfélét biscottinak hívnak. Étkezések után egy speciális édes fehér borba, a Vin Santoba mártogatva fogyasztják. Ez egy Tokaji Aszúhoz hasonlatos finom desszertbor.
Cantucci akkor lesz, ha a szeletek mérete 7-8 cm, cantuccini pedig, ha 3-4 cm.
Elkészítése nem kíván nagy ördöngősséget. Amire érdemes odafigyelni, az a formázás, szeletelés, és a szeletek sütése, mert nem mindegy, hogy mennyire lesz ropogós. Rengeteg fajta verzióban létezik. Ez a klasszikus, mandulás cantucci lesz.

20 dkg mandula
25 dkg liszt
15 dkg nádcukor
1 cs. bourbon vaníliás cukor
1 bio narancs héja
2 tk sütőpor (foszfátmentes)
(rizs)tej

A mandulát megmosom és héjastól sütőben megpirítom. Egy tálban összekeverem a hozzávalókat, a pirított mandulát is,  majd annyi tejet teszek hozzá, amitől épphogy összeáll a tésztánk. A tészta legyen kemény és formázható. Két hosszú csíkot formázok, ami kb 5 cm széles és 2-3 cm magas. Sütőpapírral bélelt tepsiben 190 fokon sütöm kb 25 percig. Ekkor kiveszem, hűtöm, majd átlósan 1-2 cm-es szeletekre vágom. A sütőt hagyom kissé hűlni és 170 fokra állítom.
A sütiszeleteket a sütőlapra fektetem és kb. 10 percig sütőm, attól függően, hogy milyen cantuccit szeretnék, bele tőrjön-e a fogam vagy sem?

Baci di Donna avagy a Nő csókja

Ez egy szintén észak-olasz süti, a svájci és a francia Alpokkal határos Piemonte tartományból. Azt hiszem, azért is szeretem az olasz sütiket, mert roppant egyszerű dolgok kombinálásából roppant finomságok születnek, mindennek a lényege a jó alapanyag és a megfelelő arányok. És persze egy jó név sem hátrány!
Ez a süti is ilyen.

10 dkg törökmogyoró
10 dkg vaj
10 dkg nádcukor
10 dkg liszt

töltelék
6 dkg kb 70%-os étcsoki
2 dkg kókuszvaj
1 csapott ek. nádcukor

A mogyorót megmosom és sütőben megpirítom. A héja nagy részét így könnyen le tudom dörzsölni. Kávédarálóban a cukor egy részével ledarálom.
A megmaradt nádcukrot a vajjal habverővel kikeverem, majd hozzáadom a lisztet és a darált mogyorót. Egy viszonylag lágy tésztát kapok, amit kb 30 percre hűtőbe teszek. Kiveszem, átgyúrom, két részre osztom, amiből egy-egy, kb 2 cm-es hosszú csíkot formázok, amit egyforma darabokra (kb 2 cm) felvágok (mintha gnocchit készítenénk:)). A kis tészta darabokból szép, szabályos golyókat formázok, amiket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezek, kb 3 cm távolságra egymástól. 170 fokon sütöm kb 15-20 percig, majd a tepsiben hagyom hűlni. Jobb, ha nem érünk hozzájuk még forrón, mert nagyon törékenyek.
Addig vízfürdőben felolvasztjuk a töltelék hozzávalóit és megvárjuk, hogy egy kissé kihűljön. Ha már megfelelő állagú a csokikrém, és a sütink sem olyan érzéken, akkor kiskanállal a süti egyik felére kenünk egy kis csokit, majd óvatosan rányomjuk a süti másik felét. Szépen elrendezzük és próbáljuk meg kivárni, amíg kihül.

Torrone, azaz nugát

EEzt az édességet akkor szeretettem meg igazán, amikor is a fent említett barátnőm karácsony tájékán meglepett egy kis olasz cukrászdában készült torronéval. A torrone Szicíliából származik és szó szerint "nugátot" jelent. Decemberben jelenik meg Olaszország üzleteiben, cukrászdáiban ez a kissé ragacsos, rendkívül változatos módon elkészített igen tömény édesség. Alapja a méz, cukor, tojásfehérje, magok, szárított gyümölcsök. Készülnek fehércsoki, étcsoki stb bevonattal vagy egyszerűen csak ostyába burkolva.
Elkészítése nem a legegyszerűbb, cukorhőmérő nélkül nem ajánlott hozzáfogni, nekem is több nekifutásra sikerült. Leírása bonyolult és hosszadalmas lenne és félő, hogy az amúgy sem rövid bejegyzésem totál unalomba fullad.
Az én verzióm egy pirított mandulát, mézet, cukrot, tojásfehérjét, aszalt sárgabarackot és bio citromhéjat tartalmaz.
És végül, ha eljutottál idáig, és kedvet kaptál a sütikhez és a licitáláshoz, akkor csak kattints és licitálj az én vagy a többi 29 blogger sütijére!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése