2014. március 25., kedd

Sütőtökös csicseriborsó saláta


Az idei tél abszolút kedvenc salátája volt ez a sütőtökös, szezámmagos finomság. Igaz, hogy a szezon végén járunk és nagy erővel törnek előre a zöldek, mégse hagyjuk ki ezt a különleges ízvilágú salátát.


2-3 személyre
15 dkg száraz csicseriborsó
40 dkg tisztított sütőtök
2+4-5 ek olívaolaj
pár csepp szezámolaj
2+1 ek szezámmag
1 ek fekete szezámmag

2 szál zöldhagyma

A csicseriborsót legalább 8 órára beáztatjuk, majd vízben puhára főzzük.
A sütőtököt feldaraboljuk úgy, hogy kb fél cm vastagok legyenek. Egy tálba helyezzük, 2 ek olajjal és (nagyszemű) sóval elkeverjük, majd sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük és 200 fokon 30-35 perc alatt megsütjük.
Közben híg és kissé elsózott tahini szószt készítünk, ami egyben a salátaöntet is lesz: 2 ek szezámmagot kávédarálóban összedarálunk és elkeverjük 4-5 ek olívaolajjal és sóval.
A maradék fehér és fekete szezámmagot száraz serpenyőben megpirítom. A zöldhagymát felszeletelem.
Egy tálba óvatosan összekeverem a lehűtött csicseriborsót és a megsült sütőtököt, meglocsolom a salátaöntettel, megszórom a zöldhagymával és a pirított szezámmagokkal, végül pár csepp szezámolajat cseppentek rá. Langyosan és hidegen is tálalható. Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése