Selyemtofu csípős szószban spenóttal

A kínai konyha is előszeretettel készít különféle ételeket paradicsomszósszal. Ennek az alapja a fokhagyma, vöröshagyma, paradicsom, szójaszósz és cukor, amit gazdagíthatnak még chilivel, gyömbérrel, kaliforniai paprikával, kukorica keményítővel, ízesíthetnek rizsecettel, borssal stb.
Én most egy csípős verziót készítettem tofuval és spenóttal, de volt idő, amikor egy hong-kongi verziója volt a kedvencem, ami szárzellerrel készül kevésbé fűszeresen (hong-kongi recept itt).




2-3 személyre
20 dkg selyemtofu
1 fej kisebb lila vagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
4 marék spenót
1-2 piros chili szeletelve
2 ek olaj
2 ek paradicsomsűrítmény
(nyáron friss paradicsomból)
+ 1 db (fagyasztott) paradicsom
2 ek szójaszósz
2 ek nádcukor

2 szál zöldhagyma

A megtisztított vöröshagymát félbevágom, majd a végeit is lenyesem, és hosszában felszeletelem.
Olajat hevítek wokban és beleszórom a fokhagymát, a chilit és a vöröshagymát. Nagy lángon 2 percig pirítom. Belekanalazom a paradicsomsűrítményt, jól elkeverem, majd 1 perc múlva felöntöm kb 3 dl vízzel. Lejjebb veszem a lángot, és hozzáadom az ízesítőket: a szójaszószt, a nádcukrot és a sót. 4-5 percig forralom, majd  mehet bele a megtisztított spenót (a kisebb levelűeket egészben, a nagyobbakat felszelve) és a 2-3 cm-es kockákra vágott selyemtofu. Innentől kezdve csak rázogassuk, mert a tofunk darabokra törik. Addig főzzük (kb 5-6 perc), amíg a szósz kellően besűrűsödik (ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet). Ha szükséges utánízesítjük, megszórjuk felkarikázott zöldhagymával és forrón tálaljuk, főtt rizzsel.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések