Cseresznyés süti

Az idén az udvarunkon álló hatalmas cseresznyefáról nem sok jó cseresznye lett. A sok eső már féléretten lerohasztotta a termés nagy részét, és ami megmaradt, annak is csak kb 1/3-a az, ami hibátlan. Egy kis sütire azért így is futotta. Szeretem a vékony tészta-sok gyümölcs kombót. Ez a süti is ilyen.



5 dkg vaj
5 dkg gyümölcscukor (lehet bármilyen)
10 dkg fehérliszt
5 dkg kukoricaliszt
kb fél dl rizstej
1 tk sütőpor (alnatura)
töltelék
30-35 dkg cseresznye
5 dkg nádcukor
1 tk fahéj
1 ek kukoricadara

A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a liszteket meg a rizstejet. Elég lágy tésztát kapok, amit a hűtőben pihentetek kb 25 percig (ha még tovább, akkor könnyebb a tésztával dolgozni).
Közben elkészítem a tölteléket: a cseresznyét kimagozom, összekeverem a cukorral, fahéjjal, kukoricadarával és állni hagyom.
A tésztát kettéválasztom: a 2/3 részét kilisztezett deszkán vékonyra nyújtom, akkorára, hogy egy 15x20 cm-es sütőformát kitöltsön. Rákanalazom a cseresznyetölteléket, és ha levet eresztett, azt is a tésztára öntöm.
A megmaradt 1/3 tésztából 3 nagyobb és 3 kisebb gombócot formázok, amiket hosszúra sodrok, és az így kapott tésztát ráhelyezem a süteményre.
180 fokos sütőben addig sütöm, amig piros lesz a teteje.
Kukoricadara helyett lehet búzadarát is használni, az kisebb szemcséjű, de én szeretem a kukoridara színét és állagát.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések