Sütőtökös bulgur pite (iráni étel)

Egy hallatlanul finom, minden ízében különleges ételre bukkantam a közel-keleti receptek bújása közben. Könnyed, diszkrét fűszerezése különleges ízvilágot eredményez, miközben jól fel tudjuk használni az idényzöldségeket mint pl. sütőtök és mángold. Arra ügyeljünk, hogy n sózzuk túl, mert az elnyomhatja ezt a finom összetett ízvilágot!
Egyetlen összetevője csenghet idegenül, az pedig a Közel-Kelet gyakran használt fűszere, a sumak, a sötét vörös őrlemény. Legnagyobb örömömre nem kellett fél Budapestet bejárnom érte, hanem a Vámház krt-i Ázsia boltban rögtön megtaláltam az s betűs fűszerek között. Nem egy fél órás recept, és nekem, aki túlontúl hozzászoktam a 25 perces kínai/ázsiai ételek elkészítéséhez, komoly csúszást eredményezett a szombati ebédnél.



25 dkg hámozott sütőtök
20 dkg apró szemű bulgur
1 kis vöröshagyma
fél kk fahéj
fél kk római kömény
fél kk koriander
fél kk chili pehely
fél kk piros paprika

töltelék
15 dkg mángold (vagy spenót)
1 kis vöröshagyma
olívaolaj
2 marék száraz csicseriborsó
1 ek sumak (közel-keleti fűszer)

tetejére
2 ek szezámmag

A csicseriborsót éjszakára beáztatom, majd megfőzöm. A sütőtököt kockákra vágom, és puhára főzöm. A bulgurt átmosom, és annyi vízbe, ami ellepi, beáztatom.
Elkészítem a tölteléket. A vöröshagymát apróra vágom és kevés olívaolajon megpárolom. Hozzáadom az alaposan megmosott mángoldot (egészben hagyom), és lefedve kis víz hozzáadásával pár percig párolom. A megfőzött csicseriborsót belekeverem és megszórom 1 ek sumakkal. Sózom és még kb 2 percig fedő alatt párolom.
A megfőtt sütőtököt szűrőbe teszem és alaposan lecsepegtetem. A bulgurt szintén. A sütőtököt villával szétnyomkodom és összekeverem a bulgurral, az apróra vágott vöröshagymával, a fűszerekkel és a sóval.
Egy 25x25 cm-es formát olívaolajjal kikenek, majd a bulguros keverék felét belekanalazom és szépen elsimítom. Erre kerül a mángoldos töltelék, amit egyenletesen szétosztok. A maradék bulgurt a tetejére simítom. Szezámmaggal megszórom és 180 fokos légkeveréses sütőben 30-35 percig sütöm.
Kicsit pihentetem, majd óvatosan szeletekre vágom. Lilahagymás, paradicsomos zöldsalátával tálalom. Mennyei!!
A receptet ez a fantasztikus bejrúti blog inspirálta, én az arányokon és a mennyiségen változtattam.

Megjegyzések

  1. Kedves Labdarózsa!

    Isteni lett ez a "cucc", nekem 4 adag jött ki belőle, de mivel Pécsett sumak fűszerkeveréket nem kaptam, ezért én harissa fűszerkeveréket tettem bele, de így is nagyon finom lett. Ez egy marokkói fűszer. : )

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések