Óriás viráglinzer

A süteményeket nemcsak azért szeretem, mert finomak, hanem mert gyönyörűeket lehet belőlük alkotni. Ez egy nagyon egyszerű, hagyományos kávé/tea süti, ami szintén mutatós tud lenni, és frissen sütve nem hasonlítható a készen kapható társaihoz. 
Na jó, nem is olyan óriásiak (kb 12 cm átmérőjűek), de mostanában annyi  mini sütit sütöttem, hogy hozzájuk képest ezek tényleg hatalmasok.




10-12 db-hoz
25 dkg teljes őrlésű liszt
10 dkg kukorica keményítő
15 dkg darált dió
12 dkg nádcukor
1 cs bourbon vaníliás cukor
10 dkg vaj
1 dl (mandula) tej
szeder lekvár
porcukor a szóráshoz

A lisztet és a kukorica keményítőt összekeverem a cukrokkal, a darált dióval, majd a kis darabokra vágott vajjal összemorzsolom. Mandula vagy sima tejjel összeállítom a tésztát. Minimum 1 órára hűtőbe teszem. Még így is elég lágy a tészta, de már lehet vele dolgozni. Ezután lisztezett deszkán nyújtom 2-3 mm-esre és kiszúrom a virágformákat. Minden második közepét egy kisebb formával kilyukasztom. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezem és 190 fokon 12-14 perc alatt készre sütöm. Nekem 3 tepsibe fért el ez a mennyiség. Óvatosan ajánlatos a kisült tésztákkal bánni, mert törékenyek. Ha kihűlt, szeder vagy bármilyen más lekvárral megkenem az egész virágformát, és tetejére helyezem a lyukas virágokat. Porcukorral meghintem.

Megjegyzések

  1. És hol lehet ekkora szaggatót venni? :D
    Nagyon tetszik, hogy ilyen nagy, szeretem a nem megszokott édességeket. :)

    VálaszTörlés
  2. Szia Niki, Még az Auchanban vettem kb fél éve, azt hiszem 300 Ft-ért... Volt kerek formában is. Talán tükörtojássütő-forma néven árulják, de nem vagyok benne biztos.
    És köszi szépen a tegnapi dicséreteket. Nálad is vannak gyönyörű képek!!:))

    VálaszTörlés
  3. Hát én oda nem mostanában jutok el... :)
    Majd megnézem neten, mert nagyon tetszik, nagyon vicces! :)
    Köszi, aranyos vagy! :D

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések