Zöldséges csicseriborsó vajas fánkkal

Ezt az egytálételt talán azok is szívesen elfogyasztják, akik nem kifejezetten rajonganak a sok-zöldséges ételért. A viszonylag hosszú főzés, és végül a magas hőmérsékletű sütés remekül eggyé olvasztja az izeket, a puha, lágy enyhén szaftos zöldségek szinte elolvadnak az ember szájában és mindehhez remek kiegészítő a frissen sült vajas fánk. Erről többet nem is akarok írni, íme a recept. Érdemes rászánni az időt, ami zöldségpucolással egybevéve kb 2 óra.

3-4 személyre
2 nagy fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
olívaolaj
2 közepes sárgarépa
1 nagy  édeskömény
20 dkg csicseriborsó (száraz súly)
1,5 dl paradicsomsűrítmény vagy 3-4 nagyobb paradicsom
1 cukkini
15 dkg zöldbab
borsikafű
majoranna

petrezselyem
piros chili

vajas fánk
15 dkg teljes őrlésű liszt
10 dkg fehér liszt
1 tk sütőpor
1 tk szódabikarbóna

10 dkg vaj
1 dl rizstej
petrezselyem

Az éjszakára beáztatott csicseriborsót megfőzöm. Pár napja azt hallottam, ha a főzővízbe szódabikarbónát rakunk, akkor lerövidül a főzési idő. Ez nekem most nem jutott eszembe, szóval még nem próbáltam, de legközelebb ki fogom.
Lassú tűzön, olívaolajon pirítom a durvára vágott vöröshagymát 4-5 percig, beleteszem a szeletelt fokhagymát, sárgarépát és az édesköményt. Tovább pirítom kb 10 percig, időnként megkevergetem. Felengedem annyi vízzel, hogy ellepje, majd hozzáadom a megfőtt csicseriborsót, a paradicsom sűrítményt (vagy a héj nélküli paradicsomszeleteket), a borsikafüvet és a majorannát. 35-40 percig főzöm kis lángon, majd sózom és beleteszem a zöldbabot és a szeletelt cukkinit. Még 25-30 percig rotyogtatom, ha szükséges vizet öntök hozzá, időnként megkevergetem.
Közben  elkészítem a vajas fánkokat: összekeverem a liszteket a sütőporral, szódabikarbónával, sóval, az apróra vágott petrezselyemmel, belemorzsolom a vajat, majd a rizstejjel összegyúrom a tésztát. Lisztezett deszkán 2 cm vastagra nyújtom és 5-6 cm átmérőjű kerek formával kiszúrom, tetejét késsel berácsozom.
A valamivel több mint egy órás főzés után a ragut átöntöm egy nagy öntöttvas serpenyőbe. A lényeg, hogy viszonylag sűrű legyen a ragunk, amit még kb 1 dl vízzel hígítok. Ez azért is fontos, mert valamennyi folyadékot a fánk is elszív, és a 200 fokon való sütés szintén rendesen párologtat, szóval, nehogy leégjen a sütés alatt. Ugyanakkor az se jó, ha túl sok a folyadék, mert akkor elázik a fánk. A lényeg, hogy olyan sűrűségű legyen a ragunk, hogy a tetején megálljon a fánk, és ne süllyedjen el. A kiszaggatott fánkokat a ragu tetején szépen elrendezem, majd 20 perc alatt 200 fokon készre sütöm. Ízlés szerint apróra vágott petrezselyemzölddel és friss piros chilivel megszórva forrón tálalom. Jó étvágyat!

Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések