2010. március 10., szerda

Vöröslencseleves olaszosan

Ez a leves nagyon hasonlít a toszkán ribollitára, néhány alkotóanyag más, és bab helyett vöröslencsét használtam, a végén pedig a friss fokhagymás olívaolaj igazán finommá teszi. Érdemes kipróbálni!



2-3 személyre

1 közepes vöröshagyma
olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
negyed fej fehér káposzta
1 nagy sárgarépa
4-5 db közepes zellerszár
fél kis karalábé
fél cukkini
1 dl darabos paradicsom sűrítmény
8 dkg vöröslencse
bazsalikom

bors
petrezselyemzöld (ez most nekem nem volt)
fokhagymás olívaolaj a tálaláshoz

A vöröshagymát és a karalábét apróra vágom, a káposztát vékonyra, a sárgarépát, a zellert, a fokhagymát és a cukkinit felszeletelem. A vöröshagymát olívaolajon 2 percig pirítom, majd hozzáadom a zöldségeket. 3 perc után belekeverem a paradicsom sűrítményt és lefedve 10 percig kis lángon párolom. Időnként megkevergetem, nehogy leégjen. Felengedem annyi vízzel, hogy jól ellepje, és belekeverem a vöröslencsét és a bazsalikomot. Fedő alatt 60-70 percig lassű tűzön főzöm. Ez idő alatt a zöldségek és a lencse szépen szétfőnek és jó sűrű levest kapunk. Fél óra elteltével sózom, és ha szükséges adok még hozzá vizet. Ha kész, forrón tányérokba merem, frissen őrölt borssal, petrezselyemzölddel megszórom, és frissen készített fokhagymás olívaolajjal meglocsolom (2 gerezd fokhagymát 4-5 ek-nyi olívaolajba reszelek). Ropogós kenyérrel kínálom. Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése