Mézes-vaníliás szilvás

Már elég régen jelentkeztem, dehát megjött a tavasz, így a konyhában is rövidebb időket töltöttem. És az igazság az, hogy egy kissé megpróbáltam lepörögni a különféle finomságokról, a fókuszt áthelyezni a szabadban eltölthető sok mozgást igénylő tevékenységekre. De azért a sütés-főzés és a blog továbbra is a szívem csücske, meg hát enni azért kell, és nem mindegy, hogy mit, szóval azért csak itt vagyok. És akkor rögtön egy kis finomság, ami remekül passzol a tavaszi napfényhez és egy finom kávéhoz.

10 dkg teljes őrlésű liszt
5 dkg kukorica keményítő
1 kk kardamom
fél tasak bourbon vaníliás cukor
1 kk sütőpor (alnatura)
1 tk szódabikarbóna
1 tk almaecet
10 dkg vaj
4 dkg nádcukor
1 ek rizstej
2-3 nagy evőkanál méz
10 cm-es vanília rúd
40 dkg szilva (most fagyasztott)

A szilvákat felezem, majd a szebbeket félre teszem, ez kerül a süti tetejére (kb 25 dkg). A többi szilvát apróra vágom.
A liszteket összekeverem a sütőporral, a szódabikarbónával, a kardamommal és a vaníliás cukorral és 1 tk almaecettel.
8 dkg vajat és a nádcukrot habverővel felverem, majd hozzáaadom a lisztes keveréket. Jól összedolgozom. Elég kemény tésztát kell, hogy kapjak, fakanállal szinte nehéz is keverni. Végül az apróra darabolt szilvát és a rizstejet is hozzáadom.
A vanília rudat hosszában kettévágom és kikaparom a belsejét, amit egy kis lábasba teszek a mézzel és a 2 dkg vajjal. Tűzön felhevítem, majd állni hagyom. Magát a vanília rudat is beleteszem.
18 cm-es kerek sütőformát kivajazok, lisztezek és beletöltöm a tésztát. Tetejébe jól belenyomkodom a félbe vágott szép szilvaszemeket. 180 fokon 30-35 percig sütöm. Ekkor kiveszem, tetejére öntöm a vaníliás-mézes keveréket, és még 10 percre visszateszem a sütőbe. Kb 10 percig hűtöm, nem várom meg, amíg teljesen kihűl, és kiveszem a formából. (Különben totál beleragad, és csak kikanalazni tudjuk a sütit).

Megjegyzések

  1. Nagyon guszta lett! Ebben a szép időben én is imádok kint lenni! :) Ma pl az erdőben voltunk medvehagymát szedni. :)

    VálaszTörlés
  2. Békés, áldott húsvétot Neked és a szeretteidnek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések