Japán gyorskaja, az okonomiyaki

Az okonomiyaki, a japánok kedvelt gyorskajája gyakorlatilag nem más mint egy káposztás, zöldséges palacsinta, amit különféle szószokkal fogyasztanak. Tesznek még bele kedvük szerint tengeri herkenytűket, zöldségeket, sőt a hirosimai régióban még soba tésztát is.
Az alábbi recept a másik irányzatot, az oszakait képviseli és fő alkotóeleme a kelkáposzta. Nem bonyolult az elkészítése. Valójában egy buktatója van annak, hogy igazán jól sikerüljön az okonomiyakink, mégpedig az, hogy a káposztát nagyon vékonyra, maximum 2 mm-esre szeleteljük. Ha ez sikerült, akkor nyert ügyünk van.
A neten rengeteg verziója kering az okonomiyakinak. Ezt a receptet a már korábban is emlegetett Celia Brooks Brown vegetáriánus szakácskönyvéből vettem (kis módosítással).



2 személyre
okonomiyaki
15 dkg kelkáposzta
5 db szárított shitake gomba
4 szál zöldhagyma
7 dkg liszt
2 tojás
1 ek rizsbor
3 ek olaj

2 ek olaj a sütéshez
paradicsomos szósz:
2 ek paradicsom sűrítmény
só, 1 tk cukor
1 ek erős mustár
2 tk szójaszósz
fél tk rizsbor
wasabis szósz:
3 ek tejföl (vagy majonéz)
wasabi ízlés szerint
pici víz
díszítéshez:
fél norilap
pirított szezámmag

Legelőször a shitake gombát forró vízbe áztatom kb 25 percre.
Utána a szószokat készítem el: a paradicsomszószhoz az összes hozzávalót egy kis lábasban felhevítem, majd kis tálaló tálkába öntöm.
A wasabis szósz sem túl bonyolult: összekeverem a wasabit a tejföllel vagy majonézzel, kis vizet adok hozzá, és szintén tálaló tálkába teszem.
A szezámmagot megpirítom, félreteszem. A norit is előkészítem: tűz fölé tartom a norilapot addig, amíg ropogós lesz, majd csíkokra vágom.
Ezután jöhet a palacsinta: A kelkáposztát és a beáztatott gombát hajszál vékonyra szeletelem, a zöldhagymát is felkarikázom. Egy tálban összekeverem a zöldségeket a tojással, a liszttel, a borral, a sóval és az olajjal. Felforrósítom az olajat és a zöldséges massza felét bele kanalazom, majd elrendezem és lelapítom kb 1 cm-esre. 5 percig sütöm közepes lángon, majd nagyon óvatosan megfordítom. 2 perc múlva kiszedem. A másikat is megsütöm és azonnal, forrón tálalom őket.
Tálalás: csíkokban rácsorgatom mindkét mártást, pirított szezámmaggal (sajnos, ebből most kifogytam, de korábban mindig ezzel készítettem) és a nori darabkákkal megszórom. Jó étvágyat!!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések