2011. szeptember 22., csütörtök

Mézes füge

Friss fügéhez ritkán szoktam hozzájutni. Kivételt képez ez alól, ha éppen nyár végén vagyunk Horvátországban (ez az utóbbi évekre nem jellemző), vagy - most már szerencsére!! - ha az Alföldről kapok egy kis hazait. Ez a kis ebéd utáni desszert isteni csemege, fantasztikus ízvilág!! A recept nem bonyolult, kb fél óra alatt el is készül. A fotó nem lett a legjobb, de mivel annyira finom, nem akartam kihagyni.



5 db friss füge
2 ek méz
1 tk ánizs (egész)
2 dió

A fügét megmosom, és 4-be vágom úgy, hogy az alja ne essen szét. Egy kis tüzálló tálban elrendezem.
A diót nagyobb darabokra vágom. Az ánizsmagokat mozsárban durvára töröm. A mézet egy kis lábasban megolvasztom és hozzáadom az ánizst. Kb 2 percig hevítem. Rákanalazom a fügére, ügyelve, hogy mindenhová jusson. Dióval megszórom.
180 fokos sütűben sütöm kb 15 percig, majd 160 fokon még 10-15 percig. Langyosan tálalom.

1 megjegyzés: