2011. szeptember 17., szombat

Keleti édességek - Segítsüti

Ez most nem csupán egy szimpla bejegyzés, rövid kis bevezetővel és valami finom recepttel, amit aztán ha tetszett, otthon meg lehet sütni-főzni, hanem olyan, amire licitálni lehet és meg is lehet nyerni.
Szóval, idén is bekerültem az őszi Segítsütis csapatba. Ezúttal a Szemem Fénye Alapítványt támogatjuk, akik 2 gyermek hospice házat üzemeltetnek, egyet Pécsett, egyet Törökbálinton. Most is 27 gasztroblogger finomságaira lehet licitálni szeptember 17 és 20 között, délután 4 óráig. Az akcióról bővebben a Segitsüti oldalán olvashattok.
Nehéz volt a döntés, hiszen annyi finom sütemény létezik a világon... Végül a Közel-Kelet sütijeire esett a választásom, mert gyönyörűek, izgalmasak és finomak. Az volt az elvem, hogy a kevésbé ismert sütemények közül legyenek a befutók. Szándékosan nincs baklava, és természetesen az olajban sült finomságok is kiesnek, mivel azok max 1-2 órán át tudnak iagzán finomak maradni. Végül 4 mellett döntöttem, amik formában, ízben, összetevőkben is változatos elegyet tudnak felmutatni.
Szóval, ha elnyerte teszésed, kalandra fel, irány a licitoldal, hogy le ne csússz ezekről a finomságokról, de ha nem tetszik, akkor is kattints oda, mert van még 26 más sütemény, ami garantáltan mind finom :)))).






Ghraybeh / pisztáciás vajas süti

15 darab
7 dkg vaj
5 dkg cukor
1 tk narancsvirágvíz
6 dkg liszt
6 dkg búzadara
2 db zöld kardamon magja apróra zúzva
15 db natúr pisztácia
A vajat a cukorral fehéredésig keverem (4-5 perc). Hozzáaadom a narancsvirág vizet, a mozsárban apróra tört kardamomot és alaposan elkeverem. A lisztet és a búzadarát kimérem, a vajas alaphoz öntöm, és eldolgozom a tésztát. Gombóccá gyúrom, letakarom és fél órára a hűtőbe teszem pihentetni.
A tésztából kb 2 cm átmérőjű golyókat formázok, a két kezem között kissé kilapítom és a közepébe 1-1 szem pisztáciát teszek. Sütőpapíral bélelt tepsibe helyezem a sütiket és kb 170!! fokos sütőben
10 percig sütöm. A lényeg, hogy alacsony hőmérsékleten süssük és fehér maradjon a tészta, tehát semmiképpen se kapjon színt. A sütőlapon hagyom kihűlni, mivel melegen olyan lágy a sütemény, hogy ki sem lehet őket szedni.

Barazek / szezámos süti

15 db
6 dkg vaj
6 dkg cukor
1 ek méz
2-3 ek tej
12 dkg liszt
1 tk sütőpor
1 kk ánizs, törve
szirup
5 dkg cukor
3 ek víz
1 tk citromlé
1 tk rózsavíz
8 dkg szezámmag
3 dkg pisztácia
A vajat a cukorral és mézzel habosra keverem. Hozzáadom a lisztet, sütőport és jól eldolgozom a tésztát. Hűtőben pihentetem 25 percig. Közben elkészítem a szirupot: a cukrot a vízzel felforralom és kis lángon 6-7 percig főzöm. Beleöntöm a rózsavizet és a citromlevet. Leveszem a tűzről és elkeverem a megmosott szezámmaggal. A pisztáciát darabosra zúzom.
A tésztából kb 2 cm-es golyókat formázok, szétlapítom a tenyerem között, és egyik oldalát a zúzott pisztáciába nyomom, a másikat pedig alaposan megkenem a szirupos szezámmaggal. Sütőpapíral bélelt tepsiben 13-14 percig sütöm 190 fokon.

Basbousa / kókuszos búzadara süti mandulával

15 db
22 dkg búzadara
3 dkg liszt
4 dkg reszelt kókusz
5 dkg cukor
2 tk sütőpor
10 dkg vaj
1 tk narancsvirág víz
1,3 dl tej
szirup
17 dkg cukor
1,2 dl víz
1 ek rózsavíz
1 citrom leve

15 db mandula barna héjától megfosztva
A tészta összeállítása roppant egyszerű: először összekeverem a száraz hozzávalókat, majd hozzáöntöm az olvasztott vajat, a narancsvirág vizet és a tejet. Jól elkeverem és 25 percig pihentetem. Ekkorra a búzadara felszívja a folyadékot, és kissé keményebb lesz a tésztánk. Kivajazok egy 26x20 cm-es tepsit és beleöntöm a tésztát. Késsel felszeletelem (persze, sütés után rendesen fel kell szeletelni, de így megkapjuk a formát és pontosan be tudjuk lőni a mandula helyét) és az egyes kis rombuszok közepébe helyezek 1-1 db mandulát. 180 fokos sütőben 35-40 percig sütöm.
Közben elkészítem a szirupot: a vizet a cukorral 6-7 percig forralom, majd hozzáadom a rózsavizet és 1 db citrom kifacsart levét.
Ha a sütink megsült, még forrón rákanalazom a szintén forró szirupot. Ügyeljünk arra, hogy mindenhová jusson a szirupból. Megvárom míg kihűl, és ismét felszeletelem.

Klejah / Datolyával töltött süti

10 db
15 dkg liszt

kardamom
1 tk szárított élesztő
8 dkg vaj
2-3 ek langyos tej
1 ek méz (el is maradhat)
töltelék
10 szem datolya, magozva
2 ek méz
2 zöld kardamom magja, összezúzva
1 csipet sáfrány
2 ek víz
10 szem kesudió
1 dkg vaj olvasztva (a tetejére)
A lisztet, sót, kardamomot összekeverem, majd a vajjal morzsolgatom, mintha omlós tésztát készítenék. Az élesztőt feloldom a langyos tejben, a lisztes keverékhez öntöm, és 1 kanál mézet is hozzáadok. Kb 5 percig gyúrom a tésztát, majd 20 percre meleg helyre helyezem, letakarva.
Közben elkészítem a tölteléket: a datolyát kimagozom és apróra vágom. Egy lábosban a vízzel, mézzel és a fűszerekkel összekeverem, 3 percig hevítem, majd a tűzről levéve hozzáadom a durvára vágott kesudiót. Hűtöm.
A tésztát átgyúrom és 10 db gombócot formázok. Nyújtódeszkán egyenként kissé hosszúkás alakúra nyújtom, majd 1 kiskanálnyi tölteléket helyezek a mindegyik közepébe. Összezárom a széleket, majd óvatosan hosszúkás alakúra hengergetem. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem őket, úgy hogy az illesztés kerüljön alulra. Megszúrkálom a tetejét, és olvasztott vajjal megkenem. 200 fokos sütőben sütöm kb 15-20 percig, vagy amíg pirosodni kezd a teteje.

4 megjegyzés:

  1. Azt a mindenit! De jó kis sütiket készítettél! :)

    VálaszTörlés
  2. Gratulálok a részvételhez, ínycsiklandóak a sütijeid! :)
    Én lettem a vigaszágasod, szeretném megkérdezni, hogy van-e rá mód, hogy rábólintasz-e egy újabb adag megsütésére? :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Cucka,
    Persze, mindenképp, márcsak a nyertesem kell megkérdeznem róla. Nagyon-nagyon köszi a liciteket!! :))))))
    Labdarózsa

    VálaszTörlés