2010. szeptember 17., péntek

Mákos-szezámos csók - Segítsüti

Még áprilisban kaptam egy emilt Nemisbékától, hogy részt vennék-e az őszi Segítsüti akcióban. Vaw, milyen klassz dolog is ez! - gondoltam, de rögtön tudtam, hogy alaposan össze kell magam kapnom, és valami igazán klasszal kell előrukkolnom. Volt idő gondolkodni, kutakodni, recepteket bújni, de nem találtam meg az igazit. Végül a tönkrement nyaralásunk hozta meg az ihletet (ugyanis betörtek hozzánk és meg kellett szakitani), amikor is valami finomsággal próbáltam a letaglózott családot feldobni. Azóta többször megsütöttem, többféle formában kikísérleteztem, leteszteltem ismerősökön, barátokon és a kőművestől a művészemberig mindenki odavolt érte!

És hogy mi is ez Segítsüti?  A lényege, hogy 27 gasztroblogger, akiket Nemisbéka összeszervezett (nem tudom, hogy csinálta, én a levelezést sem birtam követni- szóval le a kalappal Nemisbéka a hatalmas szervezőmunkáért!!) vállalta, hogy süteményt süt a ma induló 3 napos árverésre és az ebből befolyt összeget egy gyermekkórház kapja meg.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy 3 napon át lehet licitálni a sütikre, amiket a Segítsüti oldalon találtok meg. Az árverés után a nyertes és gasztrobloggere felveszi egymással a kapcsolatot és megállapodnak egy időpontban, amikorra is frissen elkészül a süti.
Erre a sütire is lehet licitálni. A fotó mellé képzeld el az enyhén vaniliás-ánizsos sütemény illatát!
A nyertes 40 db süti boldog tulajdonosa lehet. Nem bánjátok meg, írtó finom!! Szóval hajrá, licitre fel, irány a Segitsüti oldal!! 



kb 25 db-hoz
12 dkg vaj
12 dkg nádcukor
1 tojás
fél rúd vanilia
15 dkg fehér liszt
15 dkg teljes kiőrlésű liszt
2 tk sütőpor (foszfátmentes)
szezámmag
őszibarackkrém
1 nagy őszibarack
3 dkg nádcukor
1 db csillagánizs
mákkrém
10 dkg darált mák
5 dkg barna cukor
1 ek citromlé
kb fél dl tej

A vajat megolvasztom, összekeverem a cukorral és a tojással. 2 percig habverővel keverem. Belekaparom a vaniliát, a liszteket és a sütőport. Alaposan összedolgozom, hideg helyre teszem.
Elkészitem az őszibarackkrémet, ami egy lekvárszerű dolog: a barackot feldarabolom, a nádcukorral és a csillagánizzsal 10-12 percig főzöm, majd villával (esetleg botmixerrel) összetöröm.
Ezután jöhet a mákkrém: a darált mákot, a nádcukrot és a tejet elkeverem, 3 percig kis lángon rotyogtatom, leveszem a tűzről és hozzáadom a citromlevet.
A tésztából kb. 2 cm-es golyókat formázok, szétlapitom a két tenyerem között, sütőpapirral bélelt tepsibe rakosgatom őket, kissé lenyomogatom a közepét, vékonyan megkenem az ánizsos barackkrémmel, tetejére teszem a máktölteléket és szezámmaggal megszórom.
190 fokon sütöm 15-20 percig. Nagyon finom!

11 megjegyzés:

  1. Már nagyon vártam a Segítsütid! Éljen! Finomnak hangzik és nagyon szép, kár, hogy ilyen előzményekkel született. Rohanok licitálni!

    VálaszTörlés
  2. http://garffyka.blogspot.com/2010/09/segitsuti-makos-szezamos-csok-la.html

    :)

    VálaszTörlés
  3. Jaj, Garffyka, nagyon aranyos vagy, köszönöm a liciteket, meg a bejegyzésed!! Eddig nem izgultam, de mostmár nagyon!!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon jól hangzik! Sok-sok licitet!

    VálaszTörlés
  5. Labdarózsa, licitálok, ameddig a zsebem engedi! Remélem, ha nem is nyertesként, de legalább vigaszágasként hozzájuthatok, nagyon csábítóan kacsint a csók a képről :)

    VálaszTörlés
  6. Lesz még két izgalmas napunk :)

    VálaszTörlés
  7. Szia Labdarózsa! Gratulálok a szép licithez! :)
    Sajnálom, hogy lemaradtam, sebaj, majd a következő fordulóban :)

    VálaszTörlés
  8. nagyon klassz a recept, viva segítsüti!
    Szép a fotó hozzá!

    VálaszTörlés
  9. Kedves Labdarózsa, egy ideje látogatom már az oldalad és ugyan megjegyzést még sosem írtam, de
    nagyon szépnek találom a megjelenést, na és persze, a receptekről nem is szólva..
    Ezért, szívesen továbbadnám Neked is azt a díjat, amit mostanában kaptam.

    VálaszTörlés