2015. szeptember 21., hétfő

Francia mandulás körtetorta - Segítsüti

Vagy körtés mandulatorta? Akár. A lényeg az, hogy ma indul a Segítsüti árverés, ahová ezzel az ínycsiklandó recepttel nevezek, amit lelkes családtagokon már előzetesen leteszteltem (nem sok maradt belőle). Természetesen egy kis csavar és igazítás minden általam feltett receptben van, az alap a gyakorlatilag ilyenkor minden párizsi cukrászdában, kávézóban, pékségben kapható, frissen készített örök klasszikus. Aki ismeri a blogomat, tudja, hogy fontos számomra a friss és jó alapanyag, megválogatom, miből és mit készítek az asztalra.
A mostani Segítsüti számomra már a 6. évi részvételt jelenti, amire mindig jó érzésekkel készülök. Vannak évek, amikor nagyon jól szerepel a sütim, és van amikor kevésbé. Az utóbbi sem veszi el a kedvemet, a lényeg, hogy valamivel én is hozzájárulok ahhoz, hogy valakiknek, akiknek szüksége van rá, egy picikét könnyebb lesz. Idén a Mosoly Alapítványt támogatjuk, akik kórházakban hosszabb időt eltöltő gyermekek napjait vidámítják fel mesével, rajzolással, kreatív terápiával. 
Az árverés lényege: mától 4 napon át, azaz csütörtökön délután 4 óráig tudsz licitálni ITT 30 gasztroblogger sütijére, amit aztán a nyertes előre egyeztetett időpontban, frissen sütve vehet át. 
Nagyon örülök, ha az én sütimre licitálsz, de ha esetleg valami másra vágysz, nézz szét a többi blogger sütije között, a lényeg, hogy az általad felajánlott összeg, jó helyre fog kerülni! :))
Hát akkor licitre fel, induljon a kaland! 

És ha kíváncsi vagy, hogyan készítem a franciák klasszikusát, akkor nézd meg a receptem!



28 cm-es pitesütő formához

tészta
25 dkg liszt
10 dkg vaj
4 dkg nádcukor
mandulatej

mandula alap
30 dkg mandula
20 dkg nádcukor
1 zöld kardamom magjai
1/4 vaníliarúd belseje
5 dkg vaj
5 dl mandulatej
5 dkg kukoricakemyényítő

4-5 db körte
mandulaforgács
porcukor

A sütőt előmelegítem 180 fokra. A formámat kibélelem sütőpapírral.
Linzertésztát készítek a szokásos módon: a vajat elmorzsolom a liszttel, hozzáadom a cukrot és annyi mandulatejet, ami összefogja a tésztát. Beteszem a hűtőbe 30 percre.
Addig elkészítem a mandula alapot: a mandulát ledarálom a cukorral együtt, majd összekeverem a többi hozzávalóval, kézi habverővel kissé fel is habosítom.
A tésztát kinyújtom és a formába töltöm. A szélénél lelógó tésztát nyújtófával lenyesem. A tetejére is sütőpapírt helyezek, majd száraz baot szórok bele és 10 percig elősütöm.
Közben a körtéket meghámozom, félbe vágom, és hosszában felszeletelem úgy, hogy alól azért ne essen szét.
10 perc után a mandula masszánkat a tésztára öntöm, elegyengetem és szépen elhelyezem a körtéket.
45-50 percig sütöm.
Mandulaforgácsot pirítok, nádcukrot darálok. A megsült sütemény szélét körbeszóróm porcukorral, a többi részre pedig a mandulaforgács kerül.
Isteni finm, ajánlom bárkinek!
Mivel bagy gyakorlatom van vegán sütik észítésében, ha vegán verzióban kéred, bio vegán margarinnal sütöm meg neked! :))
Szép napot mindenkinek. :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése