Citromfüves italok 1. - Citromfüves gyömbérital

2 évvel ezelőtt vidékről hoztam 3 tő citromfüvet, amit nyár végén el is ültettem a kert különböző részeire. Valószínűleg a paradicsomban érezheti magát nálunk a citromfű (északi, félárnyékos + jó kis agyagos föld), mert tavasz óta valósággal burjánzik. Aki jön hozzánk látogatóba, nem távozhat egy csokor citromfű nélkül, városi barátnőmet is ellátom az éves szükségletével, szörpfőző ismerősöm egyszer teljes aratást végzett, de még így is rengeteg van belőle.

Ez az előzménye annak, hogy egy citromfüves italok sorozatba kezdjek, megosszam veletek a tapasztalataimat. Általában két fajta italt készítek: olyat, amit a gyerkőc is szívesen elszopogat napközben (mézes), és olyat, amit én iszok (édesítetlen).
Nem árt, ha tudjuk, hogy állítólag a világ legidősebb emberei napi rendszerességgel fogyasztják a citromfű teáját. Idegerősítő, nyugtató, jót tesz az emésztésnek, harmonizál és depressziós időszakok idején is ajánlott a fogyasztása. Bővebben Gyuri bácsi oldalán olvashattok róla.

És akkor a recept:



2 szál kb 20-25 cm-es friss citromfű
5 cm-es friss gyömbér
3 ek méz
fél citrom leve
1,1 l víz (a képen látható üveg ugyanis ennyi)

A citromfüvet leöblítem, a gyömbért meghámozom és lereszelem. Mindkettőt egy hőálló kancsóba teszem. Vizet forralok és leforrázom a citromfüvet és a gyömbért. Lefedem, és 8-10 percig állni hagyom. Kicsit hűtöm, citromot facsarok bele, és a mézet is hozzáadom, amíg meleg. Jól elkeverem, leszűröm és a kiválasztott üvegbe töltöm. Hideg vízet töltök rá.  Langyosan és lehűtve is fogyaszthatjuk. Díszítésként friss leveleket tehetek a kancsóba.




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések