Narancsos mandulatorta és a Segítsüti

Elérkezett egy újabb nagy nap. Mindig izgalommal tölt el a szeptember közepe. Na, nem igazán azért, mert akkor van a névnapom, hanem azért, mert indul, számomra immár 4. alkalommal a Segítsüti, azaz a sütiárverés, aminek a bevétele mindig egy gyermekekkel foglalkazó, gyermekeket segítő alapítvány részére kerül átadásra. Idén a Magyar Rett Szindróma Alapítványt fogjuk támogatni.
Az árveréssel kapcsolatos összes információt a Segítsüti oldalán megtalálhatjátok, így itt nem térnék ki a részletekre. Nagyvonalakban csak annyit, hogy az itt látható sütire a Sütiárverés menüpont alatt tudtok licitálni, és természetesen a süteményt a nyertes frissen kapja meg, előzetes egyeztetés alapján.

Ha valaki járt már a blogomon, az tudja, hogy vonzódom az egzotikus ízek felé, és nagy híve vagyok a természetes, jó minőségű alapanyagokat tartalmazó, egyszerűbb ételeknek. Ez a torta is különlegesen finom, a narancs és a kardamom együttes alkalmazása ad egy csavart ennek az omlós, vajas tésztából és gazdag mandulából álló tortának. Úgyhogy, kalandra fel, bátran licitáljatok, a nyertes nem fogja megbánni!!



tészta
24 dkg liszt
16 dkg vaj
6 dkg nádcukor
8 db zöld kardamom fekete magja
pici tej

töltelék
45 dkg mandula
1 narancs (bio) reszelt héja és leve + még narancslé
2 tojás
20 dkg nádcukor

tetejére
1 tojássárgája
pici tej
porcukor ízlés szerint

A kardamom magjait mozsárban összetöröm. A vajat a liszttel elmorzsolom, hozzáadom a nádcukrot, a kardamomot, jól elkeverem, majd szükség esetén egy kis tejjel összefogom a tésztát. Egy 24 cm-es kerek pitesütőformát sütőpapírral kibélelek és belenyomkodom, ügyelve arra, hogy a szélei is mindenhol szépen el legyenek dolgozva. Hűtőbe teszem kb 30 percre. Addig előmelegítem a sütőt 180 fokra. Ha lehűlt a tésztánk, sütőpapírt helyezek rá, majd babbal megtöltöm, és kb 18 percig elősütöm.
Közben elkészítem a tölteléket: a mandulát a nádcukorral megdarálom, belekeverem a narancshéjat és levet, majd a tojásokat külön edényben felverem, és végül óvatosan összedolgozom a tölteléket. Itt fontos az időzítés: akkorra legyünk kész a töltelékkel, amikorra elősül a linzertésztánk. Kiveszem a babnehezéket, és beletöltötm a mandulás tölteléket. Szépen elsimítom, és kb 20 percig sütöm. Ekkor megkenem a tojássárgája-tej keverékkel, és még kb 10 percig sütöm. A formában hagyom kihűlni. Hidegen fogyasszuk.

A süti érdekessége, hogy állás során egyre finomodik, a töltelék is összeérik, és finom puha lesz az állaga.
Tálaláskor porcukorral megszórhatjuk. Teával vagy kávéval kisérve isteni!!

Mindenkinek jó étvágyat kívánok!

Megjegyzések

  1. Kedves webmester,


    Észrevettük, hogy sok finom receptek talállhatók a blogodon, és egyúttal szeretnénk bemutatni neked az új honlapunkat, http://www.osszesrecept.hu/ ahol a felhasználók válogathatnak több mint 110 000 összegyüjtött receptek közül. Naponta növekedik a látogatók száma, ami jelenleg a több mint 30 000 klikket jelent. Az oldalon szintén talállható egy rangsor a leggyakrabban látogatott blogokról. Ha hozzácsatolod a te blogodat is, mi indexeljük a recepteket, és a felhasználók ezután receptjeidet könnyen megtalállják a keresőnk segítségével, majd a recept klikkelése után átirányítja őket a te blogodra. Tehát egyre több látogatód lesz az oldalon. Ne aggódj, minden teljesen ingyenes.

    Osszesrecept.hu testvéroldalai megtalállhatók világszerte. Nagyon örülnénk, ha a te blogod is része lenne ennek a nagy családnak.

    Ha bármilyen kérdésed van, kérem lépj velünk kapcsolatba, szivesen segítünk bármivel.

    Üdvözlettel,
    info@osszesrecept.hu

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések