2012. szeptember 17., hétfő

Svájci diótorta vaníliával - Segítsüti

Ma ismét indul a Segítsüti, ahol finomabbnál finomabb, gasztrobloggerek által sütött sütikre lehet licitálni 3 napon keresztül, és a befolyt összegből ez alkalommal az Őrzők Alapítványt fogjuk támogatni.
Én vagyok az a szerencsés, hogy már 3. alkalommal vehetek részt ebben.
Mindig nehéz a döntés, hogy mi legyen az a tuti süti, ami finom, szép és könnyen is szállítható. Most egy nagyon kellemes diótortára esett a választásom, amit pár évvel ezelőtt egy bécsi cukrászdában sikerült megízlelnem. Engadiner néven fut, karamellás, diós csoda. Az én verziómban a töltelék kap egy határozott vanília ízt, és az omlós tészta csak vékonyan, mintegy keretként veszi körbe a diós tölteléket. Bátran lehet rá licitálni, a nyertes nem fogja megbánni!!



25 dkg liszt
11 dkg vaj
6 dkg nádcukor
1 tojássárgája
pici tej
töltelék
30 dkg dió
15 dkg nádcukor
10 dkg lágy, sötét barna nádcukor
1 rúd vanília
2,3 dl tejszín
1 ek víz
pici tojásfehérje

A lisztet a vajjal elmorzsolom, majd hozzáadom a cukrot, tojássárgáját, a tejet, és az egészet egy gombóccá formálom. Hűtőbe teszem minimum fél-1 órára.
A diót durvára darabolom. A cukrokat egy lábasban az 1 evőkanál vízzel addig főzöm, amíg egy kissé besűrűsödik (8-10 perc). Beleteszem a vanília kikapart belsejét, a diót és a tejszínt. Jól összekeverem, és forralásig főzöm. Félreteszem, hagyom hűlni.
Közben a tészta 2/3 részét kinyújtom akkorára, hogy a 26 cm-es formám oldalát is befedje. A formát előzőleg vajjal megkenem, majd szépen belesimítom a tésztát. Rákanalazom a langyos tölteléket. A  tészta többi részét kinyújtom, és ráhelyezem a töltelékre. A tészta széleit bekenem tojásfehérjével, és összenyomom az alsó és felső réteget. A tetejét díszíthetem a megmaradt nyesedékből kiszúrt/formázott figurákkal. Az enyémen pillangók voltak, ami nem igazán látszik a fotón, de jól mutatott.
180 fokon kb 35 percig sütöm. Ha nagyon hamar pirul a süti teteje, akkor érdemes alufóliával letakarni, nehogy megégjen. Sütés után meg kell várni (ez a legnehezebb rész), hogy teljesen kihűljön és csak akkor kezdjünk a szeleteléshez (különben szétfolyik és nagyon omlik). Porcukorral meghintve tálalom.

5 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom is lehet!:)

    VálaszTörlés
  2. Hát mit mondjak? Csodáááááás!

    VálaszTörlés
  3. Szia! Gratulálunk, ma tied a nap receptje a Gasztro Miner Facebook-oldalán: www.facebook.com/gasztro.

    VálaszTörlés
  4. Köszi a biztatást mindenkinek!! :))
    Köszi miner, dobtam is egy lájkot magamra :))

    VálaszTörlés