Fűszeres, friss cukkini savanyúság

Sokat gondolkodtam, mi is legyen a címe ennek a kis saláta-savanyúságnak, amit megint csak az ázsiai konyha ihletett, és több ilyen-olyan receptből gyúrtam össze.
Azért nem saláta, mert ahhoz túl sokat áll fogyasztás előtt, és azért nem savanyúság, mert ugyan ízében ehhez áll közel, viszont ez a savanyúsághoz képest mégiscsak egy friss dolog. Valószínűleg dunsztolva télire el lehet tenni, még nem próbáltam.



 kb 3 dl-es üvegnyi
6 db vékony cukkini (kb 25 dkg)
fél közepes méretű fehérhagyma
másfél ek só
1 cm-es friss gyömbér
zellerzöld (kb egy kis maroknyi)
1/4 cs friss kapor
fél-1 db piros chili (ízlés szerint)
öntet
1 ek nádcukor
1,5 dl víz
5 ek rizsecet
1 kk mustármag

A cukkiniket és a hagymát olyan vékonyra vágom, amennyire csak lehetséges (nekem már egész jól sikerül, direkt nem használok szeletelőt, szeretem, hogy nem teljesen egyformák), majd sóval megszórom, és kb 1 órára állni hagyom a hűtőben. Ezután kinyomkodom belőle a nedvességet és egyszer átöblítem hideg vizzel, újra kinyomkodom. Összekeverem az apróra vágott fűszerekkel. Elkészítem az öntetet: kis lábasban vizet melegítek, hozzáadom a cukrot, az ecetet és a mustármagot, majd forráspontig hevítem. Leveszem a tűzről, a cukkinikre öntöm. Hűtöm, majd hűtőben tárolom. Jó, ha pár órát áll mielőtt fogyasztanánk. Hűtve kis üvegben 5-6 napig is eltartható. Igazi ízkavalkád!!

Megjegyzések

  1. Nagyon jól néz ki abban az üvegecskében, szívesen megkóstólnám.

    VálaszTörlés
  2. Ez mennyire jó!! Sajnálom, hogy csak most fedeztem fel a blogod, mert nagyon tetszenek a receptek!

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések