2009. november 18., szerda

A szupersárga leves

Ez az egyik kedvenc levesem. Most épp szezonja van. Télen lehet sok sütőtököt és hüvelyeseket enni. Régen, nagyanyáink is ezt tették, és nem minden nap hússal tömték magukat.
Van egy zseniális leveses könyvem, ami tele van finomabbnál finomabb lebvesrecepttel. Például a sárgaborsót és a babot nemcsak füstölt hússal és szalonnával képzeli el. Ez a könyv pedig a Levesek nagykönyve (Jószöveg Műhely, 2005). A recept is innen származik, némi változtatással.



olívaolaj
20 dkg sárgaborsó
20 dkg hokkaido tök
1 nagy fej vöröshagyma
2 közepes paradicsom
1 tk köménymag
tárkony ízlés szerint


A sárgaborsót felteszem főni. Közben olajon megpirítom az apróra vágott vöröshagymát, hozzáadom a kis kockákra vágott tököt, a paradicsomot és a köménymagot. Együtt pirítom őket pár percig, amíg szinte már le akar ragadni. Sózom. Felengedem vízzel és beleteszem a tárkonyt. Összekeverem a majdnem puhára főtt sárgaborsóval, és együtt készre főzöm.
A tárkony és a köménymag zseniális ízeket kölcsönöz a levesnek. Ezt még azok is szeretik, akik amúgy ódzkodnak a sütőtök levesben való elfogyasztásától.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése