Vegetáriánus pad thai

A pad thai a thaiföldi konyha egyik legnépszerűbb étele, amely elterjedt szinte az egész világon. Jellegzetességét a pad thai szósz, a rizsmetélt, a zöldségek, a lime és a mogyoró adja. Itt is számtalan variáció létezeik, kb. ahány ház, annyi szokás alapon. A vegetáriánus verzióban tofut és valamivel több zöldséget használtam, és a thai konyha alapízesítője, a halszósz helyett pedig szójaszószt.
Finom, ízletes, nem túl bonyolult tészta. A buktatója a dolognak a jól elkészített pad thai szósz, amit kis üvegben lezárva kb 2 hétig hűtőben is tárolhatunk. Az igazság az, hogy ódzkodom mindenféle előre gyártott szósztól, így inkább itt is a házi verziót alkalmazom. A szósz édeskés-savanykás ízvilágú, picit csíphet, ha szeretjük, de az erős csípősség nem jellemző.



Pad thai szósz (kb 4-5 adagra)

3 ek tamarind sűrítmény
7 dkg pálmacukor (egy db súlya kb ennyi)
2 ek szójaszósz

1-2 db chili
1 dl víz
Minden hozzávalót egy kis lábasba helyezünk, és kb 15-20 percig főzzük, amíg mártás sűrűséget kapunk.

Pad thai tészta (2 személyre)



3 ek mogyoróolaj
15 dkg rizstészta (metélt: 5 vagy 10 mm-es)
4 gerezd fokhagyma
fél vöröshagyma
2-3 ek pad thai szósz
1 db közepes répa
2 db gomba
15 dkg tofu
4-5 db brokkoli rózsa
1 marék mungóbab csíra
1 db tojás (opcionális)
só,
1-2 ek szójaszósz
fél lime
5 dkg pirított mogyoró apróra törve
korianderzöld

A tofut háromszög alakúra szelem. A répát csíkokra, a fokhagymát apróra, a gombát és a hagymát hosszanti szeletekre vágom.
A rizstésztát leforrázom, és kb 5-6 percig áztatom, leszűröm. Ne legyen túl puha, aldente a megfeleló állag, hiszen még sütni fogjuk.
Az olajon nagy lángon megsütöm a tofut, majd félreteszem. Ha teszünk az ételünkben tojást, akkor a sütést kezdjük ezzel: a forró olajba öntjük a felvert tojást, majd ha megszilárdult, a serpenyőben oldalra toljuk és a vörös- és fokhagymát kb 1-2 percig pirítjuk. Beletesszük a rizstésztát és meglocsoljuk a pad thai és a szójaszósszal. Alaposan átforgatjuk, belerakjuk az összes zöldséget, 2-3 pecig sütjük, visszatesszük a tofut, kóstoljuk, ha szükséges utánízesítjük a szószokkal ill. sóval, ha túl száraz, pici vizet adhatunk hozzá, és kb 2 perc után kész is a tésztánk. Tálalás: pirított mogyoróval, korianderzölddel megszórjuk, lime-mal meglocsoljuk és forrón tálaljuk. Jó étvágyat!



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések