Lencsefőzelék sütőben sült krumplilángossal

Ezt a bejegyzést már évekkel korábban kellett volna megírnom, mert szilveszter tájékán a barátaim észbe kapnak, hogy hoppá, kellene egy jó lencsefőzelék recept, és valami feldereng a régebben hagyományosnak számító január 1-i összeröffenésekből, ahol főszerepet játszott az általam készített lencsefőzelék. Ezt olyanok is jó ízűen elfogyasztották, akik nem tudtak megbarátkozni életük során a lencsefőzelékkel.
A krumplilángos ideális kísérőnek bizonyult a húsmentes évek óta, és a sütőben sült verziója egyszerűen fantasztikus. Mivel arányokat nem mértem, a pontos receptet hamarosan bepótolom. Addig is íme a lencsefőzelék receptje:



4-6 főre
25 dkg lencse
1 közepes vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
1 ek mustár

kb 1 ek citromlé
pici (rizs)tej

A lencsét felteszem főni annyi vízben, hogy 1-2 ujjnyival ellepje. Valószínűleg ez is el fog főni, de a főzés közben pótoljuk. Ja, és a lencsét sohasem áztatom be, 1 óra alatt tökéletesre megfő így is. A vörös- és fokhagymákat egészben a lencséhez adom a babérlevéllel együtt a főzés kezdetekor. Fedő alatt kb 3/4 órán át főzöm, időnként ellenőrzöm a víz mennyiségét, ha szükséges, adok még hozzá. Ekkor beleteszem a mustárt, pici (rizs)tejet, sót és ha megpuhult a lencse, akkor kiemelem a hagymákat a főzelékből, citromlét csavarok bele, ill. sót, ha szükséges. Ennyi az egész, nagyon finom, könnyed lencsefőzeléket kapunk. Nálunk mindenki odavan érte! Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések