Vegetáriánus miso leves

A miso leves receptjét már jó ideje készülök feltenni a blogra. Volt egy időszak, amikor rengeteget készítettem, és fogyasztottam, és az étrendem főleg ázsiai ételekből állt. Szerintem életemben akkor voltam a legfittebb, legenergiadúsabb, és ehhez bizonyára hozzá járult a sok miso leves is.
Erre a levesre rá kell készülni, hiszen csak olyan alapanyagokat tartalmaz (a zöldhagyma kivételével), amiket a helyi boltban nem tudunk beszerezni. Először is kell hozzá kombu, ami egy hínárfajta és nagyon magas a jódtartalma.
Wakame, a másik tengeri összetevője, ami   vitaminokban (kálcium, jód, B3, B1) gazdag algafajta, és segíti a zsírégetést, jót tesz a hajnak, bőrnek, bélflórának.
Miso paszta: alapja szójabab, ami rizs vagy árpa és élesztő-gomba hozzáadásával erjesztéssel készül. Kapható egészen a világostól a sötét barna (fekete) árnyalatig. Miso levesbe minél világosabbat teszünk, annál jobb.
Selyemtofu és shitake gomba (a vegetáriánus verzióba) kerül még a levesbe.
A hozzávalók beszerzéséhez a koreai-japán boltokat ajánlom (a II. kerületben vagy a Kolosi térnél).





6 főre

1,5 l víz
4 db kb 3x5 cm-es kombu
4 db szárított shitake gomba
4 ek miso paszta
10 dkg selyemtofu
1 kis marék wakame
2 szál zöldhagyma

A vizet lábasba teszem a kombuval és kb 20 percig állni hagyom.
Közben a shitake gombát leforrázom és 15-20 percig áztatom, majd vékony szeletekre vágom.
20 perc elteltével felteszem főni a vizet a kombuval, és amikor már gyöngyözik a leves, de még nem forr, a kombut kiemelem belőle. Ha fellfort, hozzáadom a miso pasztát és a shitakét.
Közben a wakamét leforrázom és 5 percig áztatom. A tofut kis kockákra vágom. Beleteszem őket a levesbe, 6-7 percig főzöm. Kis tálkákba merem a levest, zöldhagymával megszórom és forrón tálalom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések