Mexikói paradicsomleves

Karácsonyra kaptam egy zseniális szakácskönyvet Celia Brooks Browntól, ami tele van jobbnál jobb zöldségétellel. Ez a recept is ebből a könyvből való (kis módosítással), és azóta ez a leves az egyik kedvencem lett. Gyorsan, könnyen elkészíthető (kivéve a kukorica tortilla), tartalmas és egyszerűen csodálatos!



2 személyre
10 db kis paradicsom
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
1 tk oregánó
5 dkg  parmezán
fél avokádó
chili (opcionális)

A kis paradicsomokat leforrázom, héjukat lehúzom. A hagymát és a fokit apróra darabolom, hozzáöntöm az olívaolajat és összekeverem a feldarabolt paradicsommal, majd az egészet leturmixolom. Kis lábasba teszem, pár percig párolom, majdfelöntöm vízzel. Sózom és beleteszem az oregánót. Max. 15 percig főzöm. Egy nagyon könnyű, mondhatni híg paradicsomlevest kapunk, amitől nem kell megijedni. Az avokádót és a sajtot kis kockákra vágom, elosztom 2 tányérba és rámerem a tűzforró levest. Frissen sült kukorica tortillával mennyei! Chili olajjal még megbolondíthatom (recept itt).

kukorica tortilla (csak erős idegzetűeknek)
15 dkg kukoricaliszt
0,5 dl víz

bors
chili

A lisztet összekeverem sóval és a langyos vízzel, majd 10 percig állni hagyom. 6 kis gombócot gyúrok belőle, amiket egyenként olyan vékonyra nyújtok, amilyenre sikerül. A kukoricaliszttel elég nehéz dolgozni, pontosan el kell találni az arányokat: ha túl sok a víz, akkor ragacsos lesz a tésztánk, és nehéz nyújtani, ha meg túl száraz, akkor szétesik. Kell egy kis tapasztalat, mire beletanul az ember. Szóráshoz mindenképp teljes őrlésű búzalisztet használok. Sütőpapírra teszem a kinyújtott tortillákat, bőségesen megkenem  olívaolajjal, megszórom sóval, frissen őrölt borssal, és őrölt chilivel. 200 fokos sütőben kb 10 perc alatt készre sütöm.

Megjegyzések

  1. Küldtem neked valamit! :)
    http://azotthonizei.blogspot.com/2010/01/kreativ-blogger-dij.html

    VálaszTörlés
  2. Tényleg nagyon jó lehet ez a leves :)

    VálaszTörlés
  3. Lúdanyónak: Az Öt világrész vegetáriánus konyháját :)))).

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések