Mandarindzsem csillagánizzsal

A dzsemfőzés nem kifejezetten téli elfoglaltság, de nem hagyhattam ki, hogy legyen egy kis pikáns mandarindzsem a kamrapolcomon. De lehet, hogy ajándék is lesz belőle. Tömény, sűrű, különleges lekvár lett a végeredmény, ami kifejezetten finom csemege a tegnapi kukoricakenyérrel.

1 kg magnélküli mandarin
35 dkg cukor
1 csillagánizs
2 cm-es gyömbér
1 citrom leve

Ha azt szeretnénk, hogy ne legyen kesernyés a mandarinlekvárunk, akkor a meghámozott mandarint tegyük egy éjszakára nagy lábas vízbe, amit reggel öntsünk le róla. Bevallom, én ezt a lépést kihagytam, vágytam egy kis fanyar ízre, ami végül nem is bizonyult rossznak.
Viszonylag apróra daraboltam a mandarint, majd a cukorral együtt egy vastag aljú edénybe tettem. Amikor felforrt, 1 darab csillagánizst adtam hozzá,  amit 30 perc után kivettem. A csillagánizsnak nagyon erős íze van, ez is elég ekkora mennyiséghez. Beletettem még a gyömbért egészben és kb 1 óra 20-30 percig főztem kis lángon, pontosabban addig, amíg sűrű lekvárt nem kaptam. Ekkor a gyömbért kivettem, majd botmixerrel bele-bele turmixoltam, ügyelve arra, hogy ne legyen teljesen egynemű, hanem maradjanak benne kisebb mandarindarabok is. Belefacsartam egy citrom levét, és még 3-4 percre visszatettem a tűzre. Kiforralt üvegekbe forrón töltöm a dzsemet, lezárom, majd száraz dunsztban (azaz paplanban) 2-3 napig hagyom kihűlni.

Megjegyzések

  1. Ez is mennyire komoly! Egyszerűen imádom minden bejegyzésedet.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszik ez a mandarin dzsem! csinálgatni kéne:)

    VálaszTörlés
  3. Mentettem a recepted! Nagyon jól néz ki! Biztosan ki fogom próbálni! Nagyon szeretem a mandarint mindenféleképp!

    VálaszTörlés
  4. Nagyon köszönöm, Lányok a sok kedves hozzászólást! :)))

    VálaszTörlés
  5. Ez valami csoda! Ezt ki kell próbálnom:)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések