Vegán burgonyás kifli

Szeretek mostanában vegán sütiket, péksütiket készíteni, mert így nincs azzal gond, hogy valaki a környezetemben nem ehet belőle. Ez a recept így tökéletes, nagyon finom, mindenki imádja.



35 dkg krumpli (hámozott súly)
25 dkg teljes őrlésű liszt
15 dkg fehér liszt
1 dl extra szűz olívaolaj
3 dkg friss élesztő
1,5-2 dl langyos víz
1 ek nádcukor


A krumplit meghámozzuk, feldaraboljuk és vízben puhára főzzük.
Közben a langyos vízben feloldom az élesztőt, nádcukrot adok hozzá, majd meleg helyen felfuttatom.
A megfőtt krumplit még forrón krumplinyomón áttöröm, kimérem a lisztet, hozáöntöm a felfuttatott élesztőt, sózom, majd alaposan összedolgozom. Ha 5 perc után is ragacsos a tésztánk vagy túl lágynak érezzük, adjunk hozzá egy kis lisztet. Ha elválik az edény falától, akkor mehet meleg helyre 45-50 percre.
Ha megkelt a tésztánk, alaposan átgyúrjuk és 5 db, nagyjából egyforma gombócot formázunk belőle. A gombócokat egyenként köralakú,  2-3 mm vastagságúra nyújtjuk, majd pizzavágóval 8 egyenlő részre szeljük, pont úgy, mintha tortát szeletelnénk. Megfogunk egy levágott "szeletet", a szélesebb felénél el kezdjük felgörgetni, és így kapunk kifli formát. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Ezt minden egyes szelettel és gombóccal megcsináljuk. 40 db kiflink lesz, ami nem fér be egy standard tepsibe, így egy plussz kis tepsit még bedobok, hogy mégis egyszerre tudjam őket sütni. A tepsiket hideg sütőbe tesszük, a hőfokot 160 fokra állítjuk, és légkeveréses üzemmódban pirosra sütjük. Frissen a legfinomabb.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések