Szezámos fügegolyók
Egyszerű és gyorsan elkészülő édesség, igazi kis energiabomba. A Közel-keleten és a Mediterrán vidékeken gyakori a szárított fügéből és datolyából hasonló módon készített édesség. Számtalan verziója létezik. Az egészségesebb édességek közé sorolhatjuk, habár diétásnak semmiképpen sem mondható.
20 db kis golyóhoz
20 dkg szárított füge
6 dkg mandula
1 ek méz
3 ek víz
fél tk fahéj
4-5 ek. szezámmag
A fügét megmosom, majd vízgőz fölött kb 15 percig gőzölöm. Ha kellően megpuhult, a végeit levágom, majd a mézzel és a vízzel összeturmixolom.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítom, majd ledarálom. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is. A fügéhez keverem, hozzáadom a fahéjat is. Kis (kb 2 cm átmérőjű) golyókat formázok, majd pirított szezámmagban meghempergetem.
20 db kis golyóhoz
20 dkg szárított füge
6 dkg mandula
1 ek méz
3 ek víz
fél tk fahéj
4-5 ek. szezámmag
A fügét megmosom, majd vízgőz fölött kb 15 percig gőzölöm. Ha kellően megpuhult, a végeit levágom, majd a mézzel és a vízzel összeturmixolom.
A mandulát száraz serpenyőben megpirítom, majd ledarálom. Nem baj, ha maradnak benne nagyobb darabok is. A fügéhez keverem, hozzáadom a fahéjat is. Kis (kb 2 cm átmérőjű) golyókat formázok, majd pirított szezámmagban meghempergetem.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése