Spenótos gnocchi

Zöld, zöld, zöld! Imádom nézni, ahogyan egyre zöldebb lesz a kert. Végre itt a tavasz, ehetünk sok zöldet, megújulhatunk mi is egy kicsit, és talán a húsvéti nagy trakták után ismét jöhet pár kímélő étel.
A spenótos gnocchinak számtalan verziója létezik: tésztája készülhet ricottával, krumplival,  édesburgonyával, és különféle szószokkal tálalhatjuk mint pl, gombás, paradicsomos-kecskesajtos, sáfrányos-tejszínes stb, stb. Most egy végtelenül egyszerű verziót készítettem, íme:



2 személyre
2 közepes krumpli
1 nagy marék friss spenót (kb 20-25 dkg)
30 dkg teljes őrlésű durumliszt

szerecsendió
4-5 ek olívaolaj
3 gerezd fokhagyma
1 ek reszelt citromhéj
parmezán

A fokhagymákat és citromhéjat olívaolajba reszelem, félreteszem.
A krumplit apróra darabolom és sós vízben felteszem főni. 3-4 perccel a befejezés előtt hozzáadom a jól megmosott spenótot is. Ha a spenót összeesik, már kész is. Nagyobb tálba szedem a krumplit és a spenótot, és kb 1-1,5 dl főzővizet öntök hozzá. Botmixerrel simára keverem. Hozzáadom a lisztet, sót, szerecsendiót, és ha szükséges még főzővizet, és összedolgozom őket. A lényeg, hogy annyira lágy tésztát kapjunk, amit még lehet formázni. Alaposan belisztezett deszkán maroknyi tésztát 3 cm vastag hengerré nyújtok, és pizzavágóval (vagy bármi mással) 1 cm-es galuskákat vagdosok. Liszttel megszórom őket, majd villával csíkokat nyomok bele. Ezt addig ismétlem, amíg az összes tészta elfogy. Forrásban lévő vízben pár perc alatt készre főzöm. Azonnal tálalom. (Megjegyzésként annyit javasolnék, hogy a legelső gnocchit érdemes megfőzni a vízben, és ha nem esik szét, akkor gyártsuk le a többit. Ha szétesik, akkor kell még hozzá egy kis liszt).
Tálalás: A gnocchikat meglocsolom a a fokhagymás, citromhéjas olívaolajjal, és reszelt parmezánnal szórom meg. Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések