Mákos halava

Évekkel ezelőtt gyakran készítettem ezt a roppant egyszerű indiai édességet, a halavát. Ennek a fajtának az alapja a búzadara, amit különféle friss és szárított gyümölcsökkel, magvakkal lehet ízesíteni. A magvakat érdemes vajon megpirítani a búzadarával együtt, a gyümölcsöket pedig a szirupban forraljuk fel.



3 személyre
15 dkg búzadara
4 dkg vaj
3 dkg nádcukor
7 dkg darált mák
1 kk kardamom
2-3 ek méz
5 dl víz
kókuszreszelék

A búzadarát vajon barnára pirítom lassú tűzön, folyamatosan kevergetve, kb 10 perc alatt . A vizet a cukorral, a kardamommal és a mákkal felforralom, majd lassan és óvatosan, nehogy ránk csapódjon, a megbarnult búzadarára öntöm. Jól elkeverem és lassú tűzön 6-7 perc alatt készre főzöm. Mézet keverek bele.
Tálalás: lehet melegen is, hidegen is. Melegen nehezebb formázni, de ha kihűlt, vizezett fagylaltos kanállal tányérra teszem, pici mézet cseppentek a tetejére és kókuszreszelékkel megszórom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések