Kung pao karfiol

Nagyon megörültem, amikor erre a szecsuáni receptre bukkantam, mivel nagyon kevés karfiolos kínai recepttel találkoztam. Ráadásul ez egy híres, kínai klasszikus étel zöldséges verziója, hiszen a mogyorós, kung pao csirke a hazai kínai étlapokon is széles körben megtalálható.



2-3 személyre
1 db kisebb-közepes fej karfiol
2-3 ek mogyoróolaj
1 db kápia paprika
1 db zöld paprika
2-3 szál zöldhagyma
5 dkg mogyoró (sótlan)
3 nagy gerezd fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér
1-2 db chili paprika (az eredeti verzióban 3-4 szerepel, amin ne csodálkozzunk, mivel a szecsuáni konyha csípősségéről híres)
1 ek kukoricakeményítő
pár cepp szezámolaj
kb 1 dl víz
marinád
3 ek szójaszósz
2 ek nádcukor
2 ek rizsecet

A karfiolt rózsáira szedem, alaposan megmosom. Tálba teszem, a szójaszószos marinádba alaposan beforgatom és kb 30 percig állni hagyom.
A mogyorót száraz serpenyőben megpirítom, félreteszem.
Az olajat wokban felforrósítom, hozzáadom a karfiolt és a páclé felét, és nagy lángon addig sütöm, amíg a karfiol alaposan megpirul (ez lehet akár 10 perc is). Beleszórom az apróra vágott fokhagymát, gyömbért, a zöldhagyma fehér részét illetve a chilit is. Ha azt akarjuk, hogy nagyon csípjen, szeleteljük fel, ha viszont csak lightosan szeretnénk, akkor egészben kerüljön bele a chilipaprika. 2-3 perc múlva mehet bele a kis szeletekre vágott piros és zöld paprika és a páclé másik fele. A kukoricakeményítőt feloldom a vízben és pár perc után a zöldségekre öntöm. Rászórom a mogyorót, pár csepp szezámolajjal meglocsolom, alaposan összekeverem, majd 2-3 perc múlva kész is az ételünk. Kóstóljuk, ha kell sózzuk, vagy ha kevés a leve, egy pici vízzel pótoljuk. A zöldhagyma zöld részével meghintve, forrón, rizzsel tálaljuk.
Jó étvágyat!!













Megjegyzések

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések