Currys sütőtök krémleves kókusztejjel

Ez már nem az első sütőtökös leves a blogomon. Nagyon szeretem különféle zöldségekkel kombinálni, és a különféle fűszerezéssel egészen más ízvilágot létrehozni. Ez egy indiai verzió, aminek az elkészítése is elég egyszerű, habár rövidnek semmiképpen sem mondható a sütés miatt. Enyhén csípős, kissé édeskés a kókusztej és a sütőtök) miatt, de ha kellően adagoljuk a sót, akkor nagyon izgalmas ízvilágot tudunk létrehozni.



3-4 személyre

kb 1 kg sütőtök (hámozatlan súly)
1 közepes sárgarépa
olívaolaj
2 tk currypor
1 kk őrölt fahéj
2 ek mogyoró/vagy napraforgó olaj
2 gerezd fokhagyma
3 cm-es friss gyömbér
1,2 dl kókusztej
fél narancs leve

chili ízlés szerint (nekem most egy szuper erős, friss házi chiliverzióm volt, amiből egy fél db, magnélküli is kellőképpen csípőssé tette a levest)
2 ek tökmag frissen pirítva

A sütőtököt megmosom, 5-6 cm-es darabokra vágom, a héját rajta hagyom. A sárgarépát felnegyedelem hosszában. A curryport és az őrölt fahéjat összekeverem. Sütőpapírra helyezem a zöldségeket, megszórom a currys fűszerrel, és meglocsolom olívaolajjal. Nagy lángon 30-40 percig sütöm.
Ha már majdnem megsült a sütőtök, akkor az olajon megpirítom az apróra vágott fokhagymát, gyömbért és chilit. Beledobom a sült sárgarépát, a héjától megszabadított sütőtököt és 3-4 percig együtt pirítom. Meglocsolom kókusztejjel, és vizet adok hozzá. Sózom és fedő alatt kb 10 percig főzöm. Botmixerrel pürésítem, belecsavarom egy fél narancs levét. Főzöm még kb percig, majd kóstolom és ha szükséges, sózom illeteve vizet adok még hozzá. Ez volt a leves legnehezebb pontja, nem volt egyszerű a végső ízvilág és állag kialakítása, többször kellett sóznom, felöntenem, mire elégedett lettem a végeredménnyel.
Forrón, frissen pirított tökmaggal megszórva tálalom ezt az igen finom, krémes és izgalmas ízvilágú sütőtök krémlevest. Jó étvágyat!

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések