Japán krumplisaláta

 

Az aktuális kedvencem ez az ízletes krumplisaláta Japánból. Ők gyakran fogyasztják tempura vagy csak egy főétel kísérőjeként, de bentóba is szívesen teszik.




40 dkg krumpli (tisztított súly)
10 dkg kígyóuborka
8 dkg sárgarépa
1 dl natúr szójajoghurt
4 ek napraforgó étolaj
1-1,5 ek mustár
fél citrom
1 tk só
1 tk nádcukor
1 kk pirított fekete szezámmag

A krumplit feldarabolom és vízben puhára főzöm. Hűtöm, majd villával összetöröm úgy, hogy maradjanak benne nagyobb darabok. Vigyázzunk arra, hogy ne legyen pépes.
A kígyóuborkát és a sárgarépát hosszában félbe, majd újra félbe vágom, és 2-3 mm-esre felszeletelem.
Kis lábasban vizet teszek fel forrni, majd 3 percre beledobom a répaszeleteket. Így roppanós marad (érdemes mérni az időt, különben könnyen túlfőzhetjük). Hideg vízzel leöblítem.
A kigyóuborkát besózom és 10-15 percre állni hagyom, majd kinyomkodom.
Elkészítem a mártást: a szójajoghurtba kanalanként hozzáadom az olajat és alaposan elkeverem (ne egyszerre, mert akkor nem lesz egynemű), majd mehet bele a többi hozzávaló.
Végül összekeverem a krumplit, a répát, az uborkát és a mástást. Ha kell, utánízesítem. Díszítem és akár langyosan, akár lehűtve fogyasztom, így is, úgy is finom.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések