Selyemtofu csípős szószban spenóttal
Én most egy csípős verziót készítettem tofuval és spenóttal, de volt idő, amikor egy hong-kongi verziója volt a kedvencem, ami szárzellerrel készül kevésbé fűszeresen (hong-kongi recept itt).
2-3 személyre
20 dkg selyemtofu
1 fej kisebb lila vagy vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
4 marék spenót
1-2 piros chili szeletelve
2 ek olaj
2 ek paradicsomsűrítmény
(nyáron friss paradicsomból)
+ 1 db (fagyasztott) paradicsom
2 ek szójaszósz
2 ek nádcukor
só
2 szál zöldhagyma
A megtisztított vöröshagymát félbevágom, majd a végeit is lenyesem, és hosszában felszeletelem.
Olajat hevítek wokban és beleszórom a fokhagymát, a chilit és a vöröshagymát. Nagy lángon 2 percig pirítom. Belekanalazom a paradicsomsűrítményt, jól elkeverem, majd 1 perc múlva felöntöm kb 3 dl vízzel. Lejjebb veszem a lángot, és hozzáadom az ízesítőket: a szójaszószt, a nádcukrot és a sót. 4-5 percig forralom, majd mehet bele a megtisztított spenót (a kisebb levelűeket egészben, a nagyobbakat felszelve) és a 2-3 cm-es kockákra vágott selyemtofu. Innentől kezdve csak rázogassuk, mert a tofunk darabokra törik. Addig főzzük (kb 5-6 perc), amíg a szósz kellően besűrűsödik (ha túl sűrű, adjunk hozzá egy kis vizet). Ha szükséges utánízesítjük, megszórjuk felkarikázott zöldhagymával és forrón tálaljuk, főtt rizzsel.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése