Kölesgombóc

A fotó stílusából ítélve, lehetne ez egy ázsiai típusú desszert, de mégsem az (habár az észak-kínai konyha előszeretettel használja a kölest). Úgy alakult, hogy Kiscincin egy olyan iskolában kezdte  meg a tanulmányait, ahová sok vegán gyerek is jár. Ezt a desszertet a barátnője anyukájától tanultam, mivel Kiscincin teljesen odavolt érte. Nagyon finom, egy jó kis leves után főfogás is lehet. Nem bonyolult az elkészítése, talán arra kell figyelni, hogy a folyadék mennyisége megfelelő legyen. Ha pl. a köles elfövi a levét, mindenképp pótoljuk, de arra is ügyelni kell, hogy ne legyen túl lágy sem a masszánk, mert akkor nem lesz belőle gombóc.




10 dkg köles
5-6 dkg nádcukor
3 púpozott ek. kukorica tejpor
5 dkg kukoricadara
sűrű rizstej vagy rizstejszín
fél bio citrom héja
pár csepp citromlé
kukorica pehely (vagy darált dió, darált mandula)

A kölest kétszeres mennyiségű vízben felteszem főni. Ha már félig megfőtt, hozzá keverem a nádcukrot, citromhéjat és a kukorica tejport, majd kb 20 perc múlva beleszórom a kukoricadarát is. Ezzel márcsak pár percig főzöm, és ekkorra már jól be kellett sűrűsödnie a"tésztánknak". Leveszem a tűzről és hagyom állni.  Rizstejet vagy rizstejszínt keverek hozzá, jól összedolgozom és hagyom hűlni. A lényeg, hogy az állaga ne túl puha és könnyen formázható legyen. Ha langyosra hűlt, gombócokat készítek, amit apróra tört kukorica pehelybe (vagy zsemlemorzsába) meghengergetek. Azonnal tálalom.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések